zapsat dítě do nájemní smlouvy či ne

uživatel
jery
28.10.2021
ahoj,
chci se zeptat jak se to dělá, mám nájemnici co má dítě 12 let. v nájemní smlouvě bude ona a pak nevím. stačí napsat plus 1 dítě, nebo je potřeba zapsat dítě jako druhý nájemník s jeho údaji např rodné číslo. budou trvale přihlášeni.
uživatel
Radim
29.10.2021
@jery:

Je třeba rozlišovat kdo je nájemce, a kdo bude v bytě jen bydlet.

Smlouvu uzavírám většinou jen s jedním člověkem, samozřejmě pouze s dospělým. Nájemce pak sám ručí za včasné platby nájemného, je zodpovědný za všechny škody, je zodpovědný i za to, že ostatní v bytě dodržují pravidla. Když je nějaký problém, řeším to jen a pouze s ním (nebudu napomínat jeho děti nebo manželku). Měl by to být někdo, kdo má pravidelný příjem.

Do smlouvy se pak připíše, že ve společné domácnosti s nájemcem budou žít: ... a vyjmenují se všechny osoby včetně dětí.

Ke každému napíšu i RČ, trvalé bydliště a kontakt (obvykle telefon). U dětí kontakt nepíšu.

Smlouvu podepisuje pouze nájemce (např. otec) a pronajímatel (já).
uživatel
kajik
30.10.2021
Smlouvu píšu na otce a ostatní osoby zapíšu jen do předávacího protokolu.
uživatel
VlastnikBytuPha
31.10.2021
@jery:

Tady je to celkem jasné, s dítětem se smlouva neuzavírá, jednak nemá právní způsobilost, jakožto nezletilé, potom nemá ani finance k úhradě dluhu. U delších nájmů bych si ale pohlídal, až bude dítě plnoleté. Já to taky zažil, při nastěhování dceři 15 let, při odchodu nějakých 23 nebo 24. Matka mezitím v důchodu, dcera pracuje, takže je chyba, že nezaplacené věci nemohu po ní nyní chtít. Nebo chtít to mohu, ale z právního hlediska to je dosti složitější. Obecná rada, pokud tam bude bydlet více osob, dávat nájemní smlouvu na ně. Nepovolit např. bydlení druha, resp. povolit, ale žádat, aby on byl taky zahrnut ve smlouvě (trošku zjednodušené píšu, s nájemnníkem mají právo bydlet členové jeho domácnosti, u nové známosti to je problém). U dospělých dětí opět nutit přepsání nájmu na obě dospělé osoby. Po nich pak lze něco vymáhat, pokud nemůže moc platit např. matka v důchodu, tak nyní dospělá dcera, která pracuje bude klidně hradit větší část společného dluhu.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.