Vyplatí se ještě koupit byt na pronájem v roce 2022?

uživatel
Pavla S
13.6.2022
Ahoj, máme s manželem možnost si vzít druhou hypotéku do 4 milionů. Už delší dobu uvažujeme nad pořízením investičního bytu. Pročetla jsem tady všechny články a videa, jenže... přijde mi, že už to není úplně aktuální, protože ty ceny už jsou jinde a k tomu ty úroky... šílenství.

Doporučili byste ještě pořád kupovat byty na pronájem? Dá se ještě sehnat byt, který se vyplatí?

Asi jedině něco na severu?

Kdo už máte byty, kupujete teď další? Nebo naopak prodáváte?

Pavla
uživatel
Mišánek
13.6.2022
Na severu pronajmete možná tak hnědočechům, jinde se nevyplatí ;-)
uživatel
tommy_and_lenny
13.6.2022
Za poslední rok jsem koupil 3 byty. Beru to nejlevnější, ale ne garsonky! Podívej se na nejlevnější 3+1, 4+kk a větší. Musíš si spočítat, aby tam bylo cash-flow. Mám zatím byty v Bílině, v Mostě a v Děčíně. Ve všech bytech pracující české rodiny.
uživatel
kajik
13.6.2022
@Pavla S:

Sehnat byt, který se vyplatí. To může znamenat různé věci. Někomu se třeba vyplatí si ukládat peníze do bytu placením hypotéky. Část peněz mu splácí nájemník. To je aktuálně realita všech Pražských bytů, které si nyní můžeš koupit.

V regionech se dá občas sehnat něco výnosnějšího. Já teď spíš vyčkávám, co bude.
uživatel
miguel
14.6.2022
Teď jsem jeden byt prodal a koupil jsem místo toho malej barák na pronájem. Trošku risk, ale zůstal mi na ruce skoro milion. Už se mi hlásí nájemníci a přitom jsem to dal o půlku dráž než ten byt. Musíš se adaptovat, doba se mění. Ceny bytů jsou přepálený, ale domky jsou teď v poměru k bytům strašně levný.
uživatel
Marecek
14.6.2022
@tommy_and_lenny:

V roce 2022 jsem koupil další nadstandardní byt. Ze začátku bude sice nulové cash-flow, ale peněz mám dost a další nemovitost navíc neuškodí. Nájmy už můžou jít jenom nahoru. Úrokové sazby půjdou během 2-3 let dolů. Až se to zrefinancuje, splátka bude poloviční. Za pár let si můžeme porovnat, která investice se vyplatila víc, jestli panelák na severu nebo prestižní loft v centru Prahy. Okamžité cash-flow není všechno.
uživatel
jirkar
11.7.2022
Otevírám znovu diskuzi - jak to vidíte nyní po dalším zvednutí úroků?

@Pavla S: Koupila jste nakonec něco?
uživatel
kajik
12.7.2022
Na hypotéku už nedává smysl za 6.5%
uživatel
jirkar
14.7.2022
@kajik:

Upřesním dotaz. Má smysl spekulovat na budoucí pokles úrokových sazeb a růst nájemného? Provozovat investici 1-2 roky bez zisku a pak těžit z toho, že se hypotéka zlevní, nájmy vzrostou.
uživatel
kajik
15.7.2022
@jirkar:

Asi jak komu. Pokud se vám podaří něco usmlouvat, abyste byl krytý proti propadu cen, tak se to asi může vyplatit. Já bych do toho ale nešel.
uživatel
Top
9.1.2023
Tak to by me zajimalo jak jsi na tom kdyz ceny pujdou dolu @tommy_and_lenny:





Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.