vymalování a konec nájmu

uživatel
novak
1.4.2023
Dobry den prosím o radu z druhé strany,věřím ,že spousta z vas jste poctiví pronajímatelé,kteří pokud maji spolehlivého nájemníka(platby včas a poctivá udržba nájemního bytu..)nemají problemy s najemníky.
Má pravo pronajimatel požadovat vymalovani bytu při skoncení najmu.Byt malovan pred 4 let a dve mistnosti pred rokem.Po odstraneni nabytku je videt ,kde se malovalo.Byt uzivan 50let na zaklade dekretu,evidenčního listu a posledni dva roky na zaklade nove najemni smlouvy,ve ktere je uvedeno,že byt byl předan najemci ve stavu odpovidajici 40 letum uzivani a beznemu opotrebeni.Za celou dobu trvani najmu majitel neinvestoval ani korunu do nemovitosti ,nevymaloval....Najem jsme ukončili a pronajimatel odmitá vratit kauci a požaduje vymalovani.Co nam hrozi pokud nevymalujeme a jak postupovat dale.Ma cenu soud dekuji
petr novak
uživatel
Radim
2.4.2023
Nájemci dávám byt vymalovaný a nájemce musí vrátit byt též vymalovaný. Vyjímečně jestli výmalba vypadá pořád jako nová, netrvám na vymalování

Tohle je běžná praxe. Ale chápu, že když jste se tam před 50 lety stěhoval, byly podmínky jiné a teď to můžete vnímat jako nespravedlnost.

Soudit se o částky do 100 tis. nemá smysl
uživatel
jirkar
3.4.2023
@novak:

Máte ve smlouvě něco o malování? Já bych to tak neprožíval. Trochu domalovat za skříněma a uhrát to na běžné opotřebení.
uživatel
bytak30
10.4.2023
V prvni rade zalezi co je ve smlouve....
pokud tam je vymalovat tak jste stim pri podpisu souhlasil..

Jinak co mam z vykladu zakona tak bezna udrzba bytu najemcem zahrnuje obcastne vymalovani a tedy i odstraneni malby napr pokud se v byte kourilo nebo chovaly zvirata )

Vymalovani ma byt takove aby to nemusel nikdo predelavat...
Coz by bylo jako kdyz se nevymaluje jen se nadela vetsi skoda.

Majitel zda investoval nebo ne je jina vec pronajima se nejaka znama kvalita bytu za nejakou dohodnutou cenu....
Ono po investici do bytu pak muze cena vychazet uplne jinak...




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.