Výběr nájemníka a diskriminace

uživatel
Maty
5.6.2021
Dobrý den, zdědil jsem byt po rodičích a rozhodl jsem se, že si ho nechám a budu pronajímat. Chci byt pronajmout slušnémi člověku České národnosti. Jak se vyhnout nařčení z diskriminace. Děkuji
uživatel
Radim
5.6.2021
Takže nepronajmete ani třeba Japoncům, Němcům, Američanům? To je asi fakt diskriminace. Ale pokud se chcete vyhnout soudním žalobám, neříkejte jim proč jste si je nevybral. Řekněte že vám na byt volá hodně lidí a že si vyberete toho kdo vám nejvíc vyhovuje.
uživatel
Maty
6.6.2021
@Radim:

Mám spíš špatné zkušenosti s určitým etnikem. Každý si snad domyslí o koho jde. Po posledním rebrandingu se jim říká mladíci.
uživatel
miguel
6.6.2021
Zadej to realitce, řekni že nechceš cikány, hotovo. Najdou ti pár zajemců podle tvejch preferencí a ty si sám vybereš komu chceš pronajmout.
uživatel
Radim
6.6.2021
Spoluobčané? S tím rebrandingem jste mě fakt pobavil. Jinak platí co jsem napsal výše.
uživatel
kajik
6.6.2021
Stačí si hlídat několik pravidel: Pracující, Nekuřák, bez dřívějších ekzekucí, mající účet CZK, na prohlídku přijde včas, nesfetovaný, čistě oblečený a upravený. Spoluobčané tím sítem nikdy neprojdou (čest výjimkám, které jsem zatím nepotkal). Často tím sítem neprojde ani spousta lidí české národnosti.
uživatel
Chytrý Honza
6.6.2021
@kajik:

Ja bych dodal, aby uměli česky. Ve vašem případě neprojdete ani vy.
uživatel
kajik
6.6.2021
@Chytrý Honza:

Chápu, vy byste mi asi byt nepronajal. Naštěstí mám dost vlastních nemovitostí.

Je Vaše připomínka čistě provokativní, nebo opravdu odmítáte zájemce pokud mají někde překlep?

Nějak nevidím důvod tohle u nájemníků řešit, ale rád se nechám poučit. Díky.
uživatel
jirkar
6.6.2021
Tak asi měl Chytrý Honza na mysli, že když chce tazatel nájemníka české národnosti, tak ho pozná podle toho, že mluví česky.


Jinak docela mě překvapuje, kolik lidí chce jedině nájemníka české národnosti. Dovolím si k tématu doplnit, že pronajímám byty cizincům z celého světa, inzeruji v několika jazycích a většina mých nájemníků neumí ani slovo česky. Každý má asi jinou zkušenost, ale já s cizinci nikdy neměl žádný větší problém. Většinou když si někdo dokáže vyřídit veškeré papíry, najít si práci v zahraničí a jde si za lepším, tak to nebude problémový člověk. Samozřejmě mluvím o legálních migrantech, kteří přjeli za prací. Určitě jsou tady i ilegálové a nemakačenka, ale takové si do bytu nikdt nevezmu. Stačí skontrolovat jestli má papíry nebo nemá. Cizinec bez práce nebo s trestní minulostí v ČR nikdy nedostane např. trvalý pobyt. Podmínky našich úřadů jsou velmi přísné.
uživatel
Maty
7.6.2021
Díky za reakce. Nejsem žádný realitní magnát a mám jenom ten jeden byt. Nevadí mi vyloženě cizinci, ale bojím se, aby tam nebyla administrativa a nechci si komplikovat život. Pak mi jde hlavně o to jedno problémové etnikum, které v bytě po rodičích fakt nechci.

Takže ještě jednou otázka jak se vyhnout nařčení z diskriminace. U spousty inzerátů je napsáno "pronajmu pouze čechům, nekuřákům bez zvířat a bez dětí". Je to porušení zákona a hrozí reálně postih?


uživatel
Radim
7.6.2021
Do inzerátu bych to takhle určitě nepsal. Ano, je to porušení zákona. Nekuřákům a bez zvířat - to je OK. Ale pouze Čech a ještě bez dětí, to už je podle zákona diskriminace.

Pokud vím, tak za to nehrozí vězení nebo pokuta. Každopádně vás ale někdo může žalovat, že jste ho diskriminoval. Už tady byly případy, že neziskovky naváděly spoluobčany aby volali na takovéto inzeráty a aby se pak soudili o odškodné.
uživatel
kajik
8.6.2021
Pokud rovnou píšete do inzerátu takovéhle věci, tak si koledujete o průšvih. I když vám to nejspíš projde, stejně jako lidem projdou i úplně jiné věci.

To že není nájemník z určitého etnika ale stejně neznamená, že bude slušný a že bude platit nájem včas.

Fakt nejlepší je nikoho nediskriminovat, nebo aspoň ne takhle okatě. Jak jsem už psal, stanovte si legální pravidla, podle kterých si nájemníky vybíráte. Ve výsledku těmi pravidly projde jenom část zájemců a z nich si ještě vyberete toho, kdo je vám sympatický.

Máte naprosté právo si vybrat za nájemníka koho chcete, ale neměl byste to zdůvodňovat etnikem nebo tím, jestli má nebo nemá děti. Můžete si ale například omezit počet osob, které v bytě budou bydlet.
uživatel
Maty
9.6.2021
@Radim:

Takže nekuřák a bez zvířat je OK, ale Čech bez dětí není OK? Proč?
uživatel
Radim
10.6.2021
@Maty:

Je to stanovené v zákoně. Proč? Nevím, nejsem právník ani filozof, ale snažím se řídit pravidly. Neznamená to, že si musíte do bytu vybrat nájemníka s dětmi nebo příslušníky menšin. Jenom to nesmíte do toho inzerátu takhle napsat.


Antidiskriminační zákon, §2, odst. 3:

Přímou diskriminací se rozumí takové jednání, včetně opomenutí, kdy se s jednou osobou zachází méně příznivě, než se zachází nebo zacházelo nebo by se zacházelo s jinou osobou ve srovnatelné situaci, a to z důvodu rasy, etnického původu, národnosti, pohlaví, sexuální orientace, věku, zdravotního postižení, náboženského vyznání, víry či světového názoru, a dále v právních vztazích, ve kterých se uplatní přímo použitelný předpis Evropské unie z oblasti volného pohybu pracovníků3), i z důvodu státní příslušnosti.
uživatel
Maty
13.6.2021
Takže abych to shrnul. Do inzerátu to napsat nemůžu, takže každého pozvu na prohlídku a naprohlídce mu řeknu, že mám víc zájemců a dal jsem přednost někomu jinému? Přijde mi to trochu přes ruku. Kolik musím absolvovat prohlídek abych náhodou neporušil zákon?
uživatel
kajik
13.6.2021
@Maty:

Předpokládám, že je to řečnická otázka, ale pro jistotu stejně odpovím. Samozřejmě počet prohlídek je na vás, můžete dělat prohlídky dokud si nevyberete toho správného nájemníka.

Já teda určitě nezvu na prohlídku zdaleka každého. Nejdřív se ptám na příjmy, na počet osob, na exekuce, na zvířata, atd.

Když je komunikace po telefonu, tak taky něco poznáte ze způsobu vyjadřování a intonace. Když to je přes mail, tak se dá zase často vygooglit třeba profil na FB s fotkama.

Někteří pronajímatelé chtějí nejdřív poslat fotku a až potom případně zvou na prohlídku.
uživatel
VlastnikBytuPha
19.7.2021
@Maty:

Co je česká národnost? V podstatě to, co si nechám napsat do dokladů a uvedu při sčítání obyvatel. Můžu být černoušek nebo Japonec s jménem Kanimura a mít českou národnost.

Na nájem není nárok. Mám právo nepronajmout, kdo se mi nezdá. Já třeba bych nepronajímal cizím státním příslušníkům. Určité zkušenosti mám... Od těch lidí to je nevymahatelné, zvl když to není EU, ale bývalý Sovětský Svaz.

Pokud někdo bude řádně pracovat, nebude v exekuci, čistý TR, tak mi je jedno, jakého je etnika (oni ti snědí mívají většinou českou národnost). Já bych nechtěl lidi, co žijou z dávek a třeba pracují na černo k tomu, můžou být bílí jako sníh a nechci je stejně. S rasou nebo národností to nemá co dělat. Některé profese značí dobrý příjem, např. lékaři, zubaři, advokáti. Bohužel ti volí spíše hypotéku.

uživatel
fundoor
17.8.2021
@jirkar:

U cizinců je jedna nepříjemnost - pronajímatel má určité povinnosti k cizinecké policii, musí posílat policii ohlašování ubytovaných cizinců, musí vést domovní knihu, atd. Týká se to všech cizinců - nájemníků vč. Slováků.
Viz: https://www.policie.cz/clanek/oznamovani-ubytovanych-cizincu-ubytovatelem.aspx
uživatel
Maty
18.8.2021
@fundoor:

Fakt se to týká i cizinců z EU? Přesně toho jsem se bál. Že tam bude administrativa navíc.

Nájemníka už mám, je to Čech a naprostá spokojenost.
uživatel
fundoor
19.8.2021
@Maty: ano, týká.

uživatel
VlastnikBytuPha
20.8.2021
@Maty:

Nebál bych se napsat, že chci českého nájemníka. U cizince tu není záruka, z méně civilizovaných zemí prostě nájemník nechá dluhy, vybydlený byt a odjede někam na východ. Nebo někam mimo EU, kde se práva nedohledám.

Taky člověk není povinen ovládat cizí řeči. I když někdo bude mít nějaký pokročilý jazykový certifikát, vždy lze tvrdit, že gramatiku sice umím, ale mluvení mi moc nejde. Navíc i fakticky, neužívaná řeč se rychle ztrácí.

Nejlepší lidi prolustrovat - reference z bývalého bydliště - majitele bytu, doložit trvalé zaměstnání, výši příjmu. Ono lidem navíc nejde obvykle o českou národnost (tu má klidně i tzv. Rom, snědší občan), národnost je to, k čemu se přihlásím, nemá to vztah např. k původu rodičů (např. otec Slovák, matka Češka ap.). Dle etnika se rozhodovat nesmím, ale zas člověk může chtít občana ČR (i když já bych se vyhýbal občanům ČR netypického původu...). Lidi jde odradit, proč nechtít např. i výpis s rejstříku trestů?
uživatel
Radim
21.8.2021
@VlastnikBytuPha:

Já bych to tedy do inzerátu rozhodně nepsal. Je to v rozporu se zákonem. Riskujete, že si na vás posvítí nějaká neziskovka a budete platit odškodné.

Cizinec může umět i česky, nebo může mít překladatele. Takže takový argument by soud smetl ze stolu.
uživatel
VlastnikBytuPha
22.8.2021
@Radim:

Zákonem, jakým? Jako majitel chci nájemníka, u kterého vím, že tu bude zítra a nezmizí do země, odkud nebude muset nic platit. Taky nehodlám na každou komunikaci platit tlumočníka nebo překladatele.

Asi jako zaměstnání, běžně se chce občanství země, nebo povolený dlouhodobý trvalý pobyt. Dále pracovník musí ovládat řeč - jednak místní a potom klidně další cizí jazyky, když to pozice vyžaduje. Diskriminací by bylo odmítat lidi kvůli rase, národnosti, politickému n. náboženskému přesvědčení, sexuální orientaci - toto zákon vše vyjmenovává.

Pronájem bytu není jako neobsloužení v restauraci, mám plné právo kohokoli odmítnout a nemusím to zdůvodnit. Nemusím ani tvrdit, že se ozval někdo jiný. Prostě děkuji za Váš zájem, ale rozhodl jsem se Vám byt nepronajmout, s úctou majitel bytu. Inzeráty dávám zásadně anonymně, až když se ozve vážný zájemce, podepíšu se jménem, při zájmu o prohlídku bytu pak ví i moji adresu. Neziskovka nebude honit někoho neznámého jen proto, že inzerát nebyl vhodně napsán. V inzerátech hledám nebo hledáme pro své zaměstnance, tam bývá, že zájemce nebo zaměstnanec firmy má vš vzdělání, nebo jde o lékaře ap. Já bych se třeba bál někoho, kdo odepíše a pravopis bude horší než u žáka 5. třídy zš nebo styl vyjadřování prozradí, že půjde o primitivní osobu. Samozřejmě toto nebudu uvádět na plná ústa, jen to včas ukončím.
uživatel
Radim
22.8.2021
@VlastnikBytuPha:

Přečtěte si celé vlákno, všechno už bylo uvedeno v příspěvcích výše.

Je to Antidiskriminační zákon, §2, odst. 3.

Zájemce o pronájem můžete odmítnout např. z důvodu, že nemá dostatečný příjem, není zaměstnaný apod. Nemůžete jej ale odmítnout z důvodů vyjmenovaných v antidiskriminačním zákoně (rasa, národnost atd.). To samé platí pro zaměstnávání - můžete odmítnout např. pokud nemá požadované vzdělání nebo praxi. Můžete odmítnout i bez udání důvodu, to je též naprosto v pořádku.


Neziskovky přesně tohle dělají, případy tady už byly. Dotyční pak vysoudili na majitelích bytů nějaké stovky tisíc.
uživatel
kajik
22.8.2021
@Radim:

Řekl bych, že majitel_bytu říká to samé co vy. Jediný rozpor máte v tom, jestli antidiskriminační zákon zakazuje diskriminaci na základě občanství. A v tom bych si nebyl úplně jistý. Řekl bych, že minimálně občany EU diskriminovat nesmíte na základě volného pohybu pracovních sil (to je naznačeno i v tom paragrafu). Ale možná občany mimo EU už byste možná odmítnout mohl - tím si opravdu nejsem jistý.

Tazatel se ale ptal spíš na národnost a na etnikum. A to je v tom zákoně jednoznačně zakázané.
uživatel
Radim
23.8.2021
Nechci tady dělat flame, ale určitě bych tady neradil lidem, aby si do inzerátu rovnou napsali, že chtějí pouze nájemníka České národnosti.

O občanství tady doteď vůbec nebyla řeč, ale myslím si, že nejde do inzerátu napsat ani to, že chci pouze občana ČR.

Argumenty typu, že si nechci najímat tlumočníka, by u soudu určitě neuspěly! Je tady spousta cizinců, kteří mají trvalý pobyt, mluví česky a splňují všechny předpoklady, které si můžete vymyslet.
uživatel
Radim
23.8.2021
A nikdo tady netvrdí, že si musíte povinně vzít do bytu cizince nebo příslušníka nějaké menšiny. Můžete si vybrat koho chcete, pokud to zdůvodníte některým ze zákonných důvodů, nebo to nezdůvodníte vůbec.

S těmito pravidly se ztotožňuji a nevidím na nich nic špatného. Například pokud někdo napíše do inzerátu "cikány ne, svobodné matky ne, levičáci ne", tak mi to přijde zbytečně urážlivé a opravdu není důvod to takhle psát. Já bych se jako nájemník na takový inzerát ani neozval, i když do žádné z uvedených skupin nepatřím.
uživatel
mara77
23.8.2021
Zajímavý článek k tématu:

V krátkosti: Soud rozhodl, že neubytovávat děti není diskriminace. Jednalo se o hotel, ale dost podobný princip jako u pronájmů.

To jenom pro zajímavost. Já bych nechtěl riskovat ani ten soudní spor, i kdyby byla velká šance to vyhrát.
uživatel
mara77
23.8.2021
Nešlo mi tam vložit URL. Druhý pokus:
https://tinyurl.com/2memya29
uživatel
VlastnikBytuPha
29.8.2021
Je asi lepší formulovat pozitivně. Srov. inzerci "přijmeme pracovníka do 35 let" vs "do mladého dynamického týmu hledáme" plus samozřejmé tykání uchazeči v inzerátu. Nebo preferujeme mladé uchazeče se zájmem ... Pokud jde o bydlení, tak "upřednostňuji občany ČR se dostatečným příjmem a stabilním zaměstnáním" a podobné formulace. To neznamená, že nevezmu někoho jiného, ale mohu mít lidi, kterým dám přednost. A nepíšu přece, že nebudu brát někoho, kdo sotva vyjde nyní a za pár let jde do důchodu. Pokud srovnáme míru zaměstnanosti lidí nad 55 let, tak je tu jasně nižší, i když mnozí práci shánějí.

Zkrátka, mohu mít své důvody, proč někoho nechci, ale nesmím to říci nebo napsat na plná ústa. Pokud to přímo vyjádřím, je tu riziko. Pokud jen naznačím, není to jednoznačné, tak to nikdo řešit nebude. Mohu odmítnou klidně kvůli etnickému původu (národnost je nic neříkají úřední údaj, např. většina Romů má českou nebo slovenskou národnost), ale nesmím napsat "cikány nechci". U cizích státních příslušníků mi vadí nevymahatelnost práva, tj. nezaplatí, odstěhují se na východ a nedostanu nic. Nakonec nemusí se ani vracet do Ruska. I vyhledání českého občana stojí 500Kč - žádost o zprostředkování kontaktu min. vnitra. Hledat přes cizineckou policii je asi dražší a obávám se, že síto bude děravé. Policii je v zásadě jedno, že mi dluží. Pokud by už začal soud, tak ti lidé se přinejhorším přesunou z naší země do jiné země EU a nic jim nehrozí.
uživatel
Radim
29.8.2021
@VlastnikBytuPha:

"Upřednostňuji občany ČR" - i to je podle mě protizákonná formulace. Jinak souhlas. Můžete si vybrat za nájemníka nebo za zaměstnance koho chcete, ale nesmíte na plnou hubu říct, že jste vybíral podle národnosti, etnicity apod.
uživatel
VlastnikBytuPha
29.8.2021
@Radim:

Podívejte, formulace "podle mě je to protizákonné" - to je zcela mimo. Tady existuje zákon proti diskriminaci, sice Zákon č. 198/2009 Sb. V prvním paragrafu a jeho prvním odstavci, pod písmenem j se zmiňuje i přístup ke službám a zboží vč. bydlení.

Druhý odstavec zní:
2) Tento zákon se nevztahuje na právní vztahy související s úpravou podmínek vstupu a pobytu státních příslušníků třetích zemí nebo osob bez státní příslušnosti na území České republiky. Tím není dotčena úprava stanovená přímo použitelným předpisem Evropské unie v oblasti volného pohybu pracovníků3).

Cituji z druhého paragrafu:
(3) Přímou diskriminací se rozumí takové jednání, včetně opomenutí, kdy se s jednou osobou zachází méně příznivě, než se zachází nebo zacházelo nebo by se zacházelo s jinou osobou ve srovnatelné situaci, a to z důvodu rasy, etnického původu, národnosti, pohlaví, sexuální orientace, věku, zdravotního postižení, náboženského vyznání, víry či světového názoru, a dále v právních vztazích, ve kterých se uplatní přímo použitelný předpis Evropské unie z oblasti volného pohybu pracovníků3), i z důvodu státní příslušnosti.

Všimněte si, že u státní příslušnosti to je jinak. Tam se mluví o volném pohybu pracovníku EU, týká se to právních vztahů. Tomu rozumím věci jako pracovní poměr ap. Věci jako rasa, etnický původ, národnost atd. - to se týká všech. Státní příslušnost je ošetřena zvlášť. Chápu-li znění zákona dobře, pak obsloužit v obchodě nebo restauraci musím každého, ale zaměstnat do firmy nemusím každého - pokud není z EU, ale z třetí země.

Jak zaměstnavatel, tak i pronajímatel bytu mají právo, aby právní vztah měli s člověkem, u kterého je záruka trvání. Jinak by zákon byl vyloženě o povinnostech pro majitele firmy nebo bytu, kdežto by neplatil pro někoho, komu skončí povolení pobytu zde, nebo ho domů povolají do armády a jeho závazky zde končí. Nemluvím ani o placení.

uživatel
VlastnikBytuPha
29.8.2021
pokr. Zákon toho předpisuje hodně, ale všichni víme, že lidé se zdravotním hendikepem, lidé od určitého věku, těhotné ženy a další skupiny, jsou prostě znevýhodněny. Dokázat diskriminaci je prakticky nemožné, nevím o jediném rozsudku, kde by to někdo vyhrál. U těch zaměstnání je např. skvělá formulace - pro čerstvé absolventy školy. Budou tvrdit, že si chtějí vychovat odborníka sami po škole. Klidně tam vezmou někoho 5 let po vš, což fakticky může být nějakých 35 let.

Pokud formuluji upřednostňuji, tak tím neříkám, že jiné skupiny nevezmu. Ale fakt je, že tu není rovnost šancí. Použiji-li obratu nejlépe, tak to je hůře napadnutelné. Šanci mají všichni, moje formulace znamená jen co bych nejradši. Takže asi máte pravdu, ale za tu formulaci by těžko byl nějaký postih. Anonymní inzerce,není psané o vyloženém odmítnutí, jen o tom, že někdo jiný by dostal přednost. Jsou tady jasné věcné důvody, chcete záruku, že nájemní nebo pracovní vztah bude pokračovat, u nájmu dále i to, že když skončí a zbydou dluhy, tak bude šance ty peníze chtít zpět. Což u zemí EU je, v případě třetích zemí, moc ne. Nedělám si ale iluze ani o zemích EU. Takoví Norové kradou děti, kde mám záruku, že by mi ten stát (Norsko) zajistil, že mi jejich občan uhradí dluhy?
uživatel
VlastnikBytuPha
29.8.2021
Nesmí být ani diskriminace kvůli věku. Na základě zkušenosti bych radil opatrnost u lidí v předdůchodovém věku (což jsem asi i já). Dokud chodí do práce, mají nějaký plat. Po odchodu na penzi příjem dosti poklesne. U důchodce by mi stačilo potvrzení o výši důchodu. I když nevím, jak takový člověk by měl utáhnout byt třeba za 12 tisíc (9 nájem a inkaso 3), když průměrný důchod je 15 tisíc?

Tady je samozřejmě řešení, takový člověk, je-li sám, nepotřebuje tak velký byt, jaký nabízím. Pokud bydlí s někým dalším, pak ten člověk musí mít nějaký příjem, aby to oba utáhli. A vztah mít s oběma, ne smlouvu na důchodce, na kterém si nic nevezmu.

Tady nejde o diskriminaci, ale nehodlám někoho dotovat. Ani bych nestál o invalidu. Nejsem schopen zajistit bezbariérový přístup a další věci, byt v patře, není výtah atd. Navíc tu jde o finance, nevelký ID nestačí k platbě za celý byt.

Asi se učit o pracovní inzerce. Ideální kandidát je občan ČR (nebo země EU), komunikující velmi dobře česky (nebo slovensky).
uživatel
Radim
30.8.2021
@VlastnikBytuPha: Přečetl jsem si "jen" první zprávu, možná si to jednou po večerech přečtu celé :D

Tazatel se ptal na národnost a tam je to jasně protiprávní.
Pokud se bavíme o občanství, tak formulace "pouze občan ČR" apod. je přinejmenším v rozporu s volným pohybem po EU.

Viz anitidiskriminační zákon § 2 odst. 3., který jste sám citoval. Váš výklad je podle mě chybný, nájem nebo zaměstnání je právní vztah.
uživatel
kajik
7.9.2021
@VlastnikBytuPha:

Ono sice píšete, že diskriminaci je těžké prokázat, ale když napíšete do inzerátu "upřednostňuji občany české národnosti", nebo "pouze bez dětí", tak se k té diskriminaci otevřeně přiznáváte.

Jak už zde zaznělo, některé požadavky si můžete dát oficiálně (požadovat zaměstnané, bez exekucí, atd.) Některé požadavky nahlas uvádět nesmíte.
uživatel
Miroslav Zajíc (moderátor)
7.9.2021
@VlastnikBytuPha:

Ano opravdu prosím nemaťte zde lidi. Jednak se mýlíte a jednak máte nick stejný jako je název portálu a mohlo by to znít, že je to oficiální stanovisko tohoto portálu.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.