Vlastní realitní kancelář na pronájem vlastních bytů

uživatel
Bibina
7.9.2021
Ahojky,
mám 2 byty jako investiční a budu kupovat další třetí. Hodně času mě stojí zařizování a prohlídky bytů a je to čas, kterej mi nikdo nezaplatí. Po zkušenostech už nechci jít přez realitku. Mám nápad: Co si zřídit vlastní realitní kancelář a účtovat lidem provizi za pronájem svých bytů? Dík za vaše postřehy Bibina.
uživatel
Miroslav Zajíc (moderátor)
7.9.2021
@Bibina:

Možné to určitě je. Pokud už máte firmu nebo živnost, tak to po formální stránce není problém. Pokud byste si musela teprve například zřídit živnost, tak se vám to nemusí vyplatit kvůli vysokým daním a odvodům.

Hodně bych ale přemýšlel nad tím, jak to udělat, aby to nájemníky nenaštvalo. Někdo by si mohl myslet, že z nich chcete jen skrytě tahat další peníze navíc.

Pak bych si rozmyslel, jestli se to opravdu vyplatí. Pro hodně lidí bude přijatelnější platit o pár stovek měsíčně vyšší nájem, než platit velkou jednorázovou provizi realitce. Takže jestli není lepší spíš o trochu zvednout nájemné.
uživatel
kajik
7.9.2021
Možná by bylo jednodušší vybírat nevratnou kauci. Nedávno se to tady v diskuzi probíralo. Ale tak jako tak nájemníky to moc nepotěší a část lidí si odradíte.
uživatel
Bibina
7.9.2021
Hele vidím to asi takhle. Ostatní srovnatelný byty jsou přez realitku a za stejnou cenu jako u mě. Lidi jsou zvyklý to platit. Když dám vyšší nájem nebo když napíšu nevratná kauce, tak budu vyčuhovat z řady. Možná pronajmu a možná ne. Ale když budu mít stejný podmínky jako ostatní, tak je to sázka na jistotu.
uživatel
kajik
8.9.2021
@Bibina:

Asi by to šlo. Jenom aby se nájemníkům nezdálo divné, že pronajímatel a realitka je ta stejná osoba. Zkuste to a dejte vědět jestli vám to funguje :)
uživatel
jirkar
15.9.2021
Nezpřísnily se náhodou ty pravidla na založení realitky? Měl jsem za to, že už to je koncesovaná živnost.
uživatel
Top
9.1.2023
kajik
7.9.2021
Možná by bylo jednodušší vybírat nevratnou kauci.

Ale pak ta kauce nebude plnit funkci kauce, kdyz najemnik bude vedet, ze je nevratna, tak byt vybydli, nedoplati posledni najem a co potom?




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.