Prověření cizinců - dluhy, exekuce, insolvence a podobně

uživatel
ludanek
4.4.2021
Ahoj, koupil jsem investiční byt a mám zájemce o pronájem. Ale jsou to poláci. Jak je to s prověřením cizinců? Přečetl jsem si tady na stránkách článek o prověřování nájemníků, ale přijde mi, že to funguje jenom u čechů. Nebo jde prověřit i cizince? Jak by se to dělalo třeba u lidí mimo EU? Díky Luděk
uživatel
ludanek
4.4.2021
jde mi hlavně o prověření exekucí. Díky
uživatel
Radim
5.4.2021
V české centrální evidenci exekucí (www.ceecr.cz) prověříte jedině exekuce v rámci ČR. Myslím, že by to mělo fungovat i u cizinců, takže pokud někdo žije v ČR delší dobu a měl tady nějakou exekuci, tak ho tam najdete. Pokud ale mají exekuce třeba v Polsku, tak byste je asi musel hledat v polských registrech.
uživatel
jirkar
5.4.2021
Bohužel u lidí co pracují různě po světě se to moc prověřit nedá. Ať už je Čech nebo Polák, může mít dluhy klidně třeba v USA nebo v Číně, nebo kdekoliv na světě. Nikdy nevíte kde přesně se ten člověk pohyboval, takže prakticky nemáte šanci si všechno prověřit. Na druhou stranu, aspoň podle mojí zkušenosti, tihle mezinárodní lidi patří spíš k těm schopnějším a opravdu nemají problém s placením nájmu.

Pronajímám cizincům za vyšší ceny a díky tomu si zase můžu dovolit riskovat, že není možné ty lidi až tak prověřit. Naštěstí zatím skoro bez problémů a vesměs jsem měl dobrou zkušenost.
uživatel
ludanek
5.4.2021
@jirkar:

Takže dáváte cizincům nějaký příplatek? Není to nelegální? Přijde mi to jako dvojí menu v restauracích...

Prověřujete si třeba nějaký registr dlužníků v Polsku?
uživatel
jirkar
5.4.2021
Prověřuju si exekuce a insolvence pouze v Čechách (i u cizinců). Protože i když je to cizinec, tak mohl už v Čechách dříve působit (i když třeba tvrdí, že zrovna přicestoval).

Mám nájemníky ze všech koutů světa a není v mých kapacitách si prověřovat veškeré zahraniční databáze.

Nemám žádný příplatek za cizince. Inzeruji v cizích jazycích na webech a skupinách pro cizince, proto si můžu dovolit dát vyšší cenu. Kdyby se mi teoreticky přihlásil Čech, platila by pro něj stejná cena.

Netvrdím že to tak bude fungovat i u vás. Mám luxusní byty a pronajímám většinou lidem co přijeli za kvalifikovanou prací. Pokud chcete pronajímat polským dělníkům, tak to možná bude fungovat jinak.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.