Pronajímat cizincům ano či ne?

uživatel
Lenka
30.9.2022
Na můj inzerát na pronájem bytu v Praze se mi zatím ozývají jen samí cizinci ze zemí na východ od nás. Zajímaly by mě vaše zkušenosti s pronajímáním nemovitostí cizincům? Lze si takové lidi vůbec nějak prověřit?
uživatel
jirkar
2.10.2022
Klasicky ceecr a isir, ale vyjdou z toho jenom exekuce u nás. U čerstvých azylantů je tohle problém. Jestli nechcete dělat charitu, pronajímejte lidem, kteří přijeli za prací.
uživatel
miguel
2.10.2022
Cizinci z více zemí, nebo spíš jenom UK? Ty ženský byly celej život v domácnosti. Tam ani nemáš co bys prověřovala. Díval bych se aspoň jestli má trvalou práci. Naposledy se mi ozvalo z devíti lidí šest UK ale všechno ženský s dětma buď bez práce nebo na ňákejch brigádách a sotva by měly na nájem. Já bych na tohle neměl nervy, i když nic proti nim, tu jejich situaci jim nezávidím. Nakonec jsem to pronajmul zase čechům.

Kámoš jim pronajímá ale má to udělaný jako spolubydlení. Když nemaji na nájem, tak je bere na úklid do hospody.

Super že sem ještě někdo píše!
uživatel
Lenka S
7.10.2022
@miguel:

Nakonec jsem pronajala byt Ukrajince, ale ona nespadá do té kategorie “uprchlice matky s dětmi bez práce”. Je to manažerka zahraniční firmy, která ji sem přesunula z UKR kvůli válce. Požadovala jsem, aby mi ukázala pracovní smlouvu a vízum. Také jsem ji prolustrovala na LinkedIn. U cizinců jsem si nakonec vytvořila takový lustrační systém: ukázat vízum, pracovní smlouvu nebo potvrzení od zamestnavatele, případně výpis z účtu za poslední 3 měsíce a dát kontakt na dosavadního pronajímatele. Všichni byli ochotní vše dodat. Nakonec jsem vybírala mezi asi 70ti zájemci, které jsem hodnotila body podle pro mě důležitých kritérií a na prohlídku pozvala jen cca 7 lidí. Musím říct, že Češi byli nakonec úplně nejméně spolehliví ze všech. Smlouvu mám 2jazyčnou velmi přísnou, s využitím rad z tohoto blogu 😊.
uživatel
jirkar
8.10.2022
Kvalifikovaní cizinci jsou nejlepší klientela.
uživatel
miguel
18.10.2022
@Lenka S:

Jo manažerka by mohla bejt solventní. Dvojjazyčnou smlouvu čili to je notářsky ověřenej překlad?
uživatel
Lenka Ses
9.1.2023
@miguel:

Není to notářsky ověřený překlad. Pouze normální překlad přes Google translate s drobnými úpravami. (musím říct, že google translate překládá skvěle). Právničku jsem na to upozornila a do smlouvy přidala článek o tom, že smlouva je vytvořena ve 2 jazykových verzích a při jakýchkoliv pochybnostech nebo sporech má přednost česká verze. L.
uživatel
vesper
6.2.2023
@Lenka:

Znamemu dohodila UA rodinu s detmi realitka a pry je z toho dlouhodobe bydleni k oboustranne spokojenosti. Dle meho je to o lidech - muzete narazit na pohodare nebo na vola, stejne jako s lidmi v CR.
uživatel
jirkar
6.2.2023
https://www.czso.cz/csu/czso/inflace_spotrebitelske_ceny

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného ročního indexu spotřebitelských cen

Nezpomeňte ve smlouvě uvést rozhodný měsíc.


uživatel
jirkar
6.2.2023
Pardon. Hodil jsem to do špatného vlákna




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.