Pronajímání novostavby

uživatel
JARDA
5.8.2021
Ahoj, před 10 lety jsme kupovali byt v novostavbě 2+kk. Už nám nestačí, takže kupujeme další větši byt, který by měl být hotový snad v srpnu, pokud to zase neodloží.

A teď uvažujeme co s tím starším bytem, jestli ho prodat, nebo pronajmout. Já bych byl spíš za to pronajmout. Ale vychází to s hypotékou tak akorát, že splátka 16 tisíc a nájem by byl tak 17-18 tis. K tomu fond oprav 2 tis. Takže žádný velký výdělek. Ale až se doplatí hypo, tak z toho budeme mít slušný příspěvek k důchodu.

Je nějaký důvod, proč se do toho nepouštět? Ano, kdybych to prodal, tak budu mít i po zaplacení hypotéky celkem pěknou sumu na účtu, ale to by se za za rok rozfofrovalo a nezbylo by z toho nic.
uživatel
miguel
5.8.2021
Novostavba to je sen každýho, bohužel pak výdělek z toho je ze začátku nula nula nic. Ale za pár let zvedneš nájemný a ta hypotéka bude pořád stejná. Já bych to neprodával. Rozfofrovat peníze dokáže každej idiot.
uživatel
kajik
11.8.2021
Myslím, že to stejně dává smysl pronajímat, jak sám říkáte, jako příspěvek k důchodu.

Pak je tady ještě další varianta: Prodat to, splatit hypotéku a zbylé peníze použít na jinou levnější investiční nemovitost.
uživatel
Radim
16.8.2021
Určitě pokud máte možnost si to nechat a pronajímat, tak je to super.

Varianta prodat, splatit hypotéku a koupit si něco levnějšího je určitě fajn, ale zrovna teď bych čekal velkou inflaci a proto bych s tím možná počkal. Je dost velká šance, že se inflací ty hypotéky částečně smažou, zatímco nájmy budou logicky stoupat. Takže já osobně bych to zatím pronajal a počkal bych minimálně 2-3 roky a do té doby bych to neprodával.

Ač to zní trochu hloupě, velká inflace přeje zadluženým. Čím víc dlužíte, tím víc na tom vyděláte.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.