Pronájem bytu v SJM - smlouva pronájmu na jedno z nich?

uživatel
Petr
31.1.2022
Dobrý den, máme s manželkou koupený byt v SJM a ten chceme ho pronajmout.
Je možné napsat nájemní smlouvu jako pronajímatel pouze jednoho z nás respektive mě manžela?
Jde o to, jelikož je manželka na rodičáku s dítětem a já na ni mohu každý rok uplatnit daňovou slevu, nesmí však překročit příjem 68000Kč ročně, tak aby se to nestalo.
Díky
uživatel
jirkar
31.1.2022
@Petr:

Nájem z nemovitostí v SVJ je vždy společný příjem, ať je nájemní smlouva na jednoho nebo na druhého manžela nebo na oba. Naštěstí si můžete vybrat, jestli si ten příjem napíšete do DP vy nebo manželka. Pokud si to napíšete do přiznání vy, tak se to do příjmů manželky nezapočítává a máte pořád nárok na daňvou slevu.
uživatel
Petr
31.1.2022
@jirkar
Díky za vysvětlení.
Jelikož je nyní manželka na rodičáku a já pracuji jako zaměstnanec, pobíráme příspěvky na děti, jelikož mám nízký příjem, vychází nám to.
Když bychom byt pronajímali, jak se pak přiznává tento příjem?
Každé čtvrtletí nosím na ÚP potvrzení - příjem z práce, který přepočítávají jestli to výjde s příjmem manželky z rodičáku, ten si stahují sami.
Přišli bychom o tyto přídavky zcela úplně nebo třeba jen první čtvrtletí roku, kdy bychom nějak mohli doložit příjem z pronajatého bytu?
Díky
uživatel
jirkar
31.1.2022
@Petr:

Tak to nevím, chce se to asi poradit na tom úřadě, na co máte nebo nemáte nárok.

Nájmy se vykazují v daňovém přiznání, které musíte jako pronajímatel podávat. Můžete si to vyplnit i sami, ale je to celkem komplikované a je lepší si na to najít nějakou účetní. Cenově se to pohybuje zhruba kolem 500 - 2000 Kč.
uživatel
Petr
31.1.2022
@jirkar
Budu to muset asi zjistit přímo na tom ÚP.
Nevíte jestli se za příjem počítá částka zisku od nájemníka nebo se od toho může odečíst hypotéka, odpisy bytu?
To by ten příjem pak byl minimální.
Díky
uživatel
Radim
1.2.2022
@Petr:

Celá hypotéka se odečíst nemůže, ale dají se odečíst úroky hypo, odpisy, pojištění, náklady na údržbu a pár dalších věcí.


@jirkar:

Pletete si SVJ a SJM :)
uživatel
jirkar
1.2.2022
@Radim: To byl překlep, měl jsem na mysli SJM.

@Petr: Můžete si buď počítat paušální náklady 30% z nájmu, nebo můžete odečítat skutečné náklady, jak píše Radim. Nejlepší je poradit se o tom s účetní.
uživatel
Petr
4.2.2022
Díky, díky.
Jako nejvýhodnější se mi zdají odečítat si odpisy bytu úroková sazba z hypotéky nežli 30% paušál.
Nemáte s tím zkušenosti?
Díky
uživatel
Radim
6.2.2022
@Petr:

Zkušenost mám. Co by vás zajímalo? Dá se odečíst hodně věcí. Jak už bylo zmíněno výše, bez účetní se to skoro nedá zvládnout. I tak je s tím celkem dost práce. Neustále řeším s účetní faktury a musím jí vysvětlovat co jsem platil a proč a ona si pak podle toho roztřídí, co zaúčtuje proti které dani.
uživatel
Petr
19.2.2022
@Radim
Zajímají mě především ty odpisy, když byl byt kupován jako družstevní ale před půl rokem byl převeden jako osobní, je možné ty odpisy uplatnit? Jak se to počítá?
Díky
uživatel
Radim
20.2.2022
@Petr:

Podle mě si na to musíte nechat udělat nový odhad a odepisovat podle toho odhadu. Počítat se to dá myslím za celý rok. Pravděpodobně to budete mít na 30 let. Ale vážně, najděte si nějakou slušnou účetní a proberte to s ní. Určitě vám všechno vysvětlí a dáte za to maximálně pár tisícovek. Vyplatí se to. Já už mám pěknou sbírku nemovitostí a dělám to už leta, ale na daně bych si sám bez účetní netroufnul.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.