Předschválení hypotéky

uživatel
frantata
15.7.2021
dobrý den,
chceme se ženou koupit byt kolem 700 - 900 tisíc na hypotéku jako investici. Víme zhruba okruh inzerátů ze kterých bychom vybírali. Párkrát už jsme se setkali s pojmem "předschválená" hypotéka. I tady v jednom článku je napsané, že bychom měli už chodit na prohlídky teprv když budeme mít předschváleno. Ale když jsem si chtěl domluvit v bance schůzku, tak po mě pořád chtěli vědět přesně jaký byt budeme kupovat a o nějakém předschválení nebyla vůbec řeč. Chci se teda zeptat zkušenějších jak je to s tím předschválením co musím udělat aby mi to předschválili.
uživatel
kajik
15.7.2021
Postupujete správně - je lepší to mít předschválené a až potom chodit na prohlídky.

Předschválení povětšinou probíhá tak, že vám v bance spočítají úvěr na konkrétní částku, LTV, počet let, výši splátky atd. Pak vás prověří v registrech dlužníků (podepisujete souhlas). Pak vám vytisknou nabídku hypotéky, která není nijak právně závazná. Není na tom ani podpis. Ale i tak je opravdu dobré to mít.

Bohužel u hypotéky na takhle malou částku se těm bankéřům moc nechce, protože z malé hypotéky mají malou provizi. Nezbývá než se nenechat odbýt a zkoušet to dál. Zkuste zajít do banky někde na malém městě, tam jsou někdy vstřícnější.
uživatel
frantata
16.7.2021
Aha díky. Akorát zmiňujete úvěr, což nechceme. Chcem si vzít jedině hypotéku
uživatel
mara77
16.7.2021
@frantata:

Od kdy hypotéka není úvěr? :DDD
uživatel
VlastnikBytuPha
19.7.2021
@mara77:

myslím, že hypotéka úvěr není, hypotéky mají svá pravidla a zákony. A hlavně je tu daný postup bank, které hypotéky postkytují.
uživatel
mara77
19.7.2021
Sice má svoje pravidla, ale je to úvěr. Mám na hypotéce napsáno "Smlouva o úvěru" ;-)
uživatel
frantata
19.7.2021
Aha, tak nechci slovíčkařit, myslel jsem taky že to není úvěr, ale nevyznám se v tom.

Akorát když jsme byly v té bance, tak ode mně chtěli rovnou už ten konkrétní byt. Když jsem jí řekl, že si ho teprve vyberem, tak mi řekli něco ve smyslu ať je nezdržuju, že pokud nemám vybráno tak ať je neobtěžuju. Řekli to trochu jinými slovy, ale takhle jsem to pochopil. Nemám žádné známé v bance a nevím úplně kde začít. Nechce se mi zase podepisovat smlouvu na byt, dokud nemám schválenou tu hypotéku. Ale hypotéku mi zase neschválí když nemám smlouvu na byt...
uživatel
kajik
19.7.2021
@frantata:

Každá banka to má trochu jinak. Ale většina bank vám ten úvěr asoň předschválí, nebo vám vyjedou nějakou konkrétní nabídku na výši úvěru, která odpovídá vaší bonitě. Ale budou už třeba chtít vědět rámcově jakou nemovitost kupujete - jestli je to dům, byt, pozemek, atd.

Nemusíte mít v bance známého, stačí si na pobočce dohodnout schůzku. Nejdřív budete mluvit s nějakou prodejkyní, která o hypotéce skoro nic neví. Ta má za úkol jenom sepsat základní údaje do hypotéky - částku, způsob ručení, počet let splácení, atd. Až potom vás většinou pošlou k hypotečnímu specialistovi, který ví o čem mluví. Ale pokud se jí nepodaří z vás dostat základní údaje a čísla, tak z toho nic nebude. Takže někdy je lepší tam prostě něco zadat, nebo ukázat třeba konkrétní inzerát. Pak teprve až se budete bavit na další schůzku s hypotečním specialistou, tak vám bude více nápomocný a bude se vám snažit vyjít vstříc.

Nejlepší je obejít si těch bank několik a získat různé nabídky. Pak můžete i smlouvat o úroku. Banky se budou snažit navzájem přebít lepším úrokem když předložíte lepší nabídku.

Ale u těch menších hypoték se s váma někde ani nebudou chtít bavit. S tím se musíte smířit a jít třeba na jinou menší pobočku, kde nemají tolik práce.
uživatel
frantata
20.7.2021
@kajik:

Díky, budu to dál zkoušet. Možná jsme se jenom nechal moc rychle odbýt.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.