Podepisovat rezervační smlouvu?

uživatel
Honza_s
24.4.2021
Ahoj,

vybral jsem si byt který si chci koupit jako investici na pronájem. Trochu mě překvapilo, že realitka chce mermomocí podepsat rezervační smlouvu. Je to opravdu nutnost? Nestačí rovnou podepsat kupní smlouvu jakmile mi schválí hypotéku?

Co když by mi třeba ta hypotéka nevyšla, tak přijdu o rezervační poplatek, což se mi moc nelíbí. Navíc bych si chtěl nechat ještě otevřenou možnost trochu smlouvat.
uživatel
kajik
25.4.2021
Každá realitka tlačí na podepsání rezervace, protože rezervační poplatek je většinou zároveň provize realitky.

Jinak rezervační smlouva se většinou podepisuje i když kupujete bez realitky, ale na hypotéku. Mělo by vás to ochránit i před tím, aby prodávající během vyřizování hypotéky nestřelil nemovitost někomu jinému.

Pokud byste kupoval za hotové, dá se teoreticky rovnou podepsat kupní smlouva. Ale realitky chtějí i při nákupu v hotovosti podepsat nejdřív tu rezervační smlouvu, právě kvůli té jejich provizi.

Pokud by vám hypotéka nevyšla, měli by rezervační poplatek vrátit. Ale záleží i dost na tom, jak je rezervační smlouva napsaná. Někdy vám dokonce realitky místo rezervační smlouvy dají rovnou podepsat smlouvu o smlouvě budoucí, a tam už vám nic vracet nemusejí. Přitom vám tvrdí že je to rezervační smlouva, i když to je něco úplně jiného.

U levnějších nemovitostí to neřeším. I když se mi to moc nelíbí, tak jim podepíšu to co mají. Je to trošku risk, ale pokut je to dobrý deal tak je lepší nic nevymýšlet, koupit a neřešit.
uživatel
Radim
28.4.2021
Rezervační smlouva je naprosto běžná, ať už s realitkou nebo bez. Myslím že při schvalování hypotéky po mě vždycky tu rezervační smlouvu chtěli a pochybuji že by to banka schválila kdybyste neměl s prodávajícím nic podepsané.

Někdy se dokonce dělá rezervační smlouva a potom ještě smlouva o smlouvě budoucí, což je podle mě zbytečnost. Ale když to prodávající z nějakého důvodu vyžaduje, tak proč ne. Nebo se podepisuje rovnou smlouva o smlouvě budoucí, čímž se často nahrazuje rezervační smlouva.

Pokud máte o smlouvách pochybnosti (což je při koupi přes realitku na místě), tak si vemte vlastního právníka a nechte si udělat smlouvy podle svého. Realitka s tím většinou problém nemá a prodávajícímu je to většinou také jedno pokud nemusí nic platit.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.