Plyn a elektřina v zálohách

uživatel
Pavel Sedláček
22.4.2021
Dobrý den, koupil jsem byt na pronájem a zkouším zadat inzerát. Není mi jasná jedna vjec. Zdá se mi že každý vyplňuje zálohy jinak. Někdo do toho dává všechno fond oprav, plyn, elektřinu. Někdo píše zálohy 1000 Kč a v tom asi elektřina a plyn nebude. Opčas tam je napsáno že si nájemník převádí elektroměr na sebe. Takže jak se to má dělat správně? Třeba tady v článku jsem čet že fond oprav podnájemník vůbec neplatí.

https://www.majitelbytu.cz/jak-nafotit-a-napsat-inzerat-na-pronajem-bytu
uživatel
JiriX
22.4.2021
fond oprav se do poplatků nedává. elektřina a plyn se většinou přepisuje na nájemníka, protože to odrazuje dlužníky.
uživatel
kajik
25.4.2021
Bohužel každý to dělá trochu jinak a je v tom trochu zmatek.

Fond oprav se do poplatků nemá dávat. Ale každou chvíli vidím inzeráty, kde je třeba 1kk za 4000 měsíčně, ale fond oprav je 5000 Kč. Tam je naprosto zřejmé, že si dotyčný dal fond oprav do poplatků. Nevím jestli je to jenom diletantství, nebo jestli se tím někdo snaží vypadat jakoby levnější.

Nájemníci jsou dost citliví na to jestli se k nim chováte férově. Pokud se je budete snažit natáhnout, vrátí vám to dvojnásob.
uživatel
Pavel Sedláček
27.4.2021
Ptám se jak to dělat správně? Nehci nikoho natáhnout...
Třeba v jednom inzerátu je i internet a elektřina nebo jinde zase nepíšou co je v ceně. Nevim proč se to pokaždí jinak ale jeden byt má zálohu 1000 a další úplně stejný pět krát víc. Jako nájemník bych nevěděl jak to porovnat.
uživatel
JiriX
30.4.2021
dávám do poplatků jenom to, co mi vyúčtuje svj, mínus fond oprav. elektřinu, plyn a internet si zaplatí nájemce rovnou u dodavatele. myslím že lidi nebudou reagovat na inzerát, kde jsou poplatky přestřelené, potažmo je v poplatcích zahrnutý fond oprav.
uživatel
VlastnikBytuPha
19.7.2021
@Pavel Sedláček:

Já to zažil, dle smlouvy se měl el. a plyn přepsat na nájemníky, fakticky k tomu nedošlo. Pak jsem doplácel nemalé poplatky za ně. Nezaplacená faktura a zálohy za pár měsíců.

Zas pokud začnou potíže, toto má svůj limit. Pokud by neplatili déle, energie by jim podniky odpojily. Já sice nesmím nechat odpojit el. nebo plyn. Ale z judikátů jsem zjistil, že po mně těžko někdo může žádat, abych u neplatičů ještě hradil plyn a el. Než to odpojí, tak to trvá více měsíců.

Doporučuji, když to nepřevedou na sebe, nechat ty zálohy platit sobě a sám pak platit. Jinak neuvidíte, co bylo zaplaceno.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.