Píšete rodné číslo do nájemní smlouvy?

uživatel
luci
26.6.2021
Ahoj,

tak ještě dotaz, píšete do nájemní smlouvy RČ nájemníka? Nájemník mi tvrdilm že už se to tam nepíše. Nakonec mi tam to RČ stejně napsal a smlouvu podepsal, takže všechno OK. Stejně bych ráda věděla, jak je to správně. Díky Lucka
uživatel
Radim
26.6.2021
RČ potřebujete minimálně na ceecr, isir apod - čili na prověření databází kvůli neplatičům. Jinak do smlouvy ho asi vyloženě psát nemusíte, ale já ho tam vždycky píšu. Je to jednoznačná identifikace. Číslo občanky je na nic, protože nájemník občanku změní a nikde to už nedohledáte. RČ změnit nemůže. Datum narození podle mě nestačí k jednoznačné identifikaci osoby. Navíc mi přijde nevhodné se ptát na datum narození v případě ženy.
uživatel
luci
27.6.2021
Aha, a co když mi nahlásí špatné údaje? Třeba schválně, aby to nešlo prověřit... Mám teda po něm chtít i občanku?
uživatel
miguel
28.6.2021
@luci:

Radši chtěj vždycky občanku. Zkontroluji si i fotku jestli to neni někdo jinej.
uživatel
VlastnikBytuPha
19.7.2021
@luci:

Mně rč ta paní nesdělila. Já své do smlouvy dal. RČ je chráněný údaj, nechápu proč. Z něj vidím leda datum narození a jestli jde o muže/ženu. Ale je tu nějaké GDPR. Každopádně mojí chybou to bylo. V OP je a měl jsem důsledně chtít OP. Dokud v ní bude rč, budu opisovat.

Jinak i číslo OP je dostačující. Já bych chtěl jméno, datum narození a dosavadní trvalé bydliště. To je jednoznačná identifikace.

Ještě jinak, doporučuji si nechat udělat smlouvu od advokátní kanceláře. Neplatiči mi vyšli na víc než 100 tisíc, nyní byt nějakou dobu vybydlený a neobsazený, což měsíčně je dalších 10 tisíc (platím inkaso, nedostávám nájem). Vyplatí se říci advokátovi své požadavky a nechat udělat dobrou smlouvu. Než se pak nemoci zbavit neplatičů. Ta smlouva může být za nějakých 6 tisíc, stojí to za to.

Třeba vnitro má ukázkovou smlouvu na nájem na svých stránkách, akorát že ta smlouva není k ničemu. Je omyl si myslet, že policie jsou odborníky na právo. Pokud jde o neplatiče, tak policie dá od toho ruce pryč. Nebo bude chránit neplatiče proti majiteli bytu. Orgánem, který zajistí člověku právo je soud, ne policie!
uživatel
kajik
19.7.2021
Já vždycky řeknu, že potřebuji RČ do smlouvy. Před podpisem smlouvy si vždycky prověřuji evidenci exekucí podle RČ, což považuji za velmi účinnou ochranu proti neplatičům. Pokud by nájemník odmítnul, tak mu smlouvu nepodepíšu.

Ptal jsem se na to i právníka a říkal že je to v pořádku dokonce i z hlediska toho GDPR a že radí psát RČ do každé smlouvy.
uživatel
VlastnikBytuPha
19.7.2021
časem se rč má zrušit, nebo nahradit jiným kódem. Nechápu celkem proč. Datum narození tajné není. Pokud mám být identifikován, že např. jan novák je jeden konkrétní z tisíce v ČR, tak tu musí být minimálně to datum narození. I tak těch jmenovců může být několik, takže buď rč., nebo další identifikace. OP a jeho číslo k identifikaci stačí. Stejně jako to, že když tam bude nějakou dobu bydlet, tak ho lidi znají.

uživatel
kajik
19.7.2021
Nemyslím si že to nakonec zruší, ale uvidíme. Jednu dobu se tvrdilo, že se RČ do smlouvy nemá psát, ale pak s tím všichni měli jenom problémy. Dneska už to tam zase všichni píšou (pokud je mi známo). Dokud to nezruší, tak to tam budu psát. Pokud by to opravdu zrušili, tak se snad zase najde nějaké náhradní řešení.
uživatel
VlastnikBytuPha
19.7.2021
nechápu, proč chtějí ta rč rušit. Původně to snad vzniklo pro účely správy sociálního zabezpečení, nevím jestli pro důchodovou nebo nemocenskou agendu. Pak z toho vznikl identifikující údaj. Pokud máte jméno a datum narození, tak bez rč. to chce ještě něco dalšího. Ale obvykle není problém toho člověka dohledat. Kdo bude fungovat jako neplatič, tak těžko bude tvrdit, že to nebyl on, pokud ho pár let v domě vídali sousedé.
uživatel
kajik
19.7.2021
Všude ve světě používají nějaké identifikační číslo. Někde se používá číslo sociálního nebo zdravotního pojištění (např. v USA social security), nebo nějaké daňové číslo (obdoba IČO/DIČ).

Myslím si, že pokud to opravdu zruší, tak se bude místo toho používat např. identifikátor zdravotního pojištění, který je mimochodem v současné době shodný s RČ.
uživatel
VlastnikBytuPha
20.7.2021
Nové OP snad rč mít nebudou, ale měl by být nějaký údaj, který poslouží jako jednoznačná identifikace. Myslím, že číslo OP by mělo být údaj, který je jedinečný a lze dle něj osobu dohledat.
uživatel
kajik
20.7.2021
@VlastnikBytuPha:

Uvidíme. S tím číslem OP bych moc nepočítal. Když si vyměním občanku, dostanou nové číslo OP. Takže pokud jsem nasekal dluhy na starou občanku, už mě nikdo jednoznačně nedohledá? S tímhle si asi budou muset naši zákonodárci ještě poradit. Stejně musí být nějaké jednoznačné identifikační číslo. Pokud bude místo RČ nějaké jiné číslo, tak ať, ale princip bude stejný. Možná v tom už nebude datum narození, což mi nějak nevadí. Zároveň v souladu s nezastavitelným pokrokem tam asi nebude ani údaj o pohlaví, protože na světě už dávno nejsou jen dvě pohlaví a kdo je in, tak to pohlaví každou chvilku mění :D
uživatel
VlastnikBytuPha
21.7.2021
OP už nyní nevydává SNB, ale obvodní úřad, nicméně to číslo si nedávají sami. Stále to spadá do gesce ministerstva vnitra, čísla průkazů jsou jednotně, nejsou duplicity. I když člověk dostane nový OP, tak je dohledatelné číslo dokladu dříve. Hlavně tu stejně máme jméno a příjmení (šlo by mít úvahu, že obojí se může změnit, ale i tom zůstane záznam) s datum narození. Nepůjde-li o Jiřího Nováka (spojil jsem nejfrekventovanější jméno a příjmení), tak těch lidí narozených v daný den bude méně. U cizínců podobně funguje číslo pasu, rč nemají (obecně, někde ano), ale mělo by je jít poznat dle jména a čísla pasu a data narození. U cizinců se asi údaje o čísle pasu nebudou uchovávat tak dlouhá léta jako u našich občanů. Ale zruší-li možnost používat rč, tak to nahradí jinou identifikací.
uživatel
kajik
21.7.2021
Ano staré číslo OP se dohledat dá, ale není to přístupné běžným lidem, firmám nebo bankám. Má k tomu přístup leda policie a možná některé úřady. Takže když si vezmu úvěr na jednu občanku a nesplatim to, můžu klidně jít do stejné banky s novou občankou a znovu vzít úvěr?

Pokud máte smlouvu bez RČ ale máte tam číslo OP, tak máte smolíka, tu osobu podle toho nedohledáte. Policie ano, ale vám je ten údaj k ničemu. Nevím, jestli byste mohl dát na někoho např. občanskoprávní žalobu, aniž byste měl RČ nebo datum narození. Nevím jestli když tomu člověku pošlete třeba výpověď nájemní smlouvy bez RČ a bez data narození, jestli bude platná.

Jak říkám, uvidíme, co vymyslí zákonodárci. Do té doby budu používat RČ.
uživatel
VlastnikBytuPha
22.7.2021
@kajik:

Asi si nerozumíme. Já nebudu nikoho hledat, hledat člověka, to dělá policie. Buď jedná na popud můj, nebo ji požádá advokát, nebo soud či soudní exekutor. Já nemám databázi lidí. U jmen jako Pavel Novák, tj. s vysoce frekventovaná jména, tak to velmi zúží to datum narození. I kdyby těch lidí bylo třeba 30, tak policie nebo stát vůbec má přístup i k datům jako je bydliště těch lidí. Není pro ně těžké jednoznačně identifikovat.

Myslím, že banky mají přístup k více datům o lidech než běžný občan. Pokud to nemají ze zákona, tuším, že člověk sám dobrovolně jim dá souhlas. Před mnoha lety jsem pracoval v Hypotéční bance, banka si o člověku zjistí opravdu hodně. Třeba průměrný plat, čistý, posuzují i věk a stabilitu místa. Lepší někdo, kdo vydělává méně, ale nehrozí, že by místo ztratil.
uživatel
Top
9.1.2023
@VlastnikBytuPha: jak si banka může zjistit plat / mzdu žadatele bez jeho souhlasu?





Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.