Online měřidla, uzávěry a čipové zámky do nájemního bytu

uživatel
jirkar
2.4.2021
Chtěl bych dát do nájemních bytů měřidla energií, ventily na vodu a na topení a zámky, které by se dalo komplet ovládat a sledovat online. Takže bych třeba viděl aktuální spotřebu, ale taky bych mohl třeba vodu přes internet vypnout. Potom zámky, aby se dalo otvírat jednak čipem a jednak na kód. Takže třeba na krátkodobý pronájem bych nastavil určitý kód aniž bych musel chodit do bytu. Máte něco takového a jste s tím spokojeni? Kde koupit hardware - udělal bych si to svépomocí. Předem díky za reakce
uživatel
Radim
2.4.2021
Trochu jsem se o tohle taky zajímal a nakonec jsem do toho (prozatím) nešel.

Původně jsem měl představu že by mi to ušetřilo spoustu času a navíc by to mohlo fungovat i proti případným neplatičům. Např. zámek se odemkne jenom pokud je zaplacený nájem.

Ale narazil jsem na pár "drobných" překážek. Jednak jsou tyhle věci šíleně drahé - např. online zámek na čipy stojí přes 15k. A návratnost tam žádná není. Těch 15k můžu dát do nové linky a pronajmu byt o pár stovek dráž.


A pak jsou tady praktické nedostatky. Např. ty levnější zámky jsou na baterii a musejí se dobíjet. Samozřejmě dá se tam napevno připojit nabíječka, ale je to takový ten levný šunt, jako třeba nabíječka k mobilu. Jak dlouho to bude fungovat a jak často budu muset řešit že se byt neodemyká?

Nebo ty měřidla. Tam je zase problém, že SVJ dává určitý typ měřidel a nepovolí mi žádné jiné.

A pak je potřeba všechno připojit na internet a to je zase problém. Jednak to něco stojí, jednak internet není 100% spolehlivý a bál bych se, že to zrovna nebude fungovat ve chvíli kdy to budu nejvíc potřebovat.
uživatel
jirkar
2.4.2021
@Radim:

nevadí mi do toho trochu investovat když mi to usnadní život. Návratnost se dá počítat i tak, že mi to ušetří můj drahocenný čas a cestovní náklady.

Ušetřím si neustálé výměny vložek zámků. Když si nájemník zabouchne v bytě klíče, tak mu odemknu na dálku a nebude volat zámečníka který pokaždé poškodí dveře. Ušetřím čas za odečty energií. Když v bytě praskne voda, budu ji schopen uzavřít z pohodlí domova i když nebude nájemník na dovolené. Pokud bude mít nájemník extrémní spotřebu, uvidím to hned a budu mu moct včas zvednout zálohy.

Samozřejmě zařízení musí být spolehlivé a odolné. Proto se tady obracím na ostatní pronajímatele aby třeba i doporučili ty správné komponenty.
uživatel
Radim
2.4.2021
To jsem si přesně také myslel, ale když jsem si to prostudoval do detailu, tak mi přišlo že ty technologie nejsou zatím takhle dokonalé. Až to bude spolehlivé a masivně rozšířené, tak do toho také půjdu, ale zatím mi to přijde, že je to spíš takový drahý experiment.

Ve výsledku to bude vyžadovat neustále nějakou péči a servis. Nechci se stát otrokem těch technologií.
uživatel
kajik
3.4.2021
V jednom bytě mám kameru ve stoupačce namířenou na vodoměry. Kamera má noční vidění, je připojená na wifi a dá se na ní podívat online přes aplikaci v mobilu.

Kamerka stála asi 1000 Kč včetně SD karty.

Jde to jenom díky tomu, že tam mám už kvůli jiné kameře zaplacený internet.

Zkušenost je zatím celkem dobrá, akorát ta aplikace občas padá a zlobí. Chce to trochu trpělivosti ale pracovat se s tím dá.

Bohužel ty čísla z vodoměrů musí člověk stejně ručně opsat.
uživatel
jirkar
3.4.2021
@kajik:

Díky, to je dobrý nápad. Akorát škoda že ty údaje pak nejde načíst elektronicky.

Ideální představa je, že se mi ty údaje z vodoměru rovnou zobrazí v nějaké aplikaci. Z toho pak můžu vytvořit předávací protokol, rozúčtovnání energií apod.
uživatel
kajik
3.4.2021
To by bylo super, ale asi je to zatim trochu scifi. Někdo by musel dát dohromady takový systém, jak po stránce hardware, tak po stránce software. Ale dost pochybuji že to bude možné, protože by to muselo být kompatibilní se všemi vodoměry, elektroměry a podobně.
uživatel
jirkar
4.4.2021
@kajik:

To je asi pravda. Ale přijde mi že to musí mít nějaké řešení. Dneska jde třeba z papíru naskenovat text a udělat z toho dokument ve wordu, který lze editovat (technologie se jmenuje OCR). To samé by mohlo jít i z té kamery. Pak to propojit do excelu, do wordu...?

Princip je stejný jako třeba úsekové radary, nebo parkovací systémy v nákupních centrech. Je tam taky kamera která čte značky. Proč by nešel stejným způsobem přečíst údaj z vodoměru?

Divil bych se, že by to doteď nikdo nevyzkoušel.

Pak bych chtěl mít dálkově ovládané ventily na zavření vody a topení, něco jsem i našel třeba na aliexpresu, ale nevím jak moc je to spolehlivé.
uživatel
Radim
5.4.2021
@jirkar:

Ten nápad s kamerou je sice super, ale je potřeba brát v úvahu i takové věci, jako že se ve stupačce práší. Jak dlouho to bude fungovat, než bude muset někdo přijít a otřít sklíčko vodoměru?

Pak jsou tady elektroměry, které jsou dost často v bytovkách umístěné na chodbě. Jak tam tu kameru umístit, aby zároveň nesnímala co nemá (z hlediska nařízení UOOU), aby jí nikdo nezničil, aby lidi nelezli do obrazu apod.

Bál bych se i toho, že si tam nájemníci nalepí papírek s určitou spotřebou a systém to načte jako správný údaj. Takže abyste to nemusel stejně kontrolovat ručně.

U těch elektronických zámků bych byl klidně ochotný těch 15k investovat, ale jde mi spíš o to, že je můžou lidi zničit nebo vylomit (zvlášť pokud zámek bude plnit svou funkci a neotevře neoprávněným osobám) a otázka je, jak často je budete muset měnit. A také jak moc jsou odolné.

Čili neříkám že to nejde, jsem sám příznivcem takových systémů, akorát se obávám, že tyto a další problémy zatím nikdo uspokojivě nevyřešil.
uživatel
kajik
6.4.2021
@jirkar:

Věřím, že by to šlo. Zkuste to a dejte vědět jestli Vám to funguje...
uživatel
Petr363
21.9.2021
Dálkové odečty vodoměrů, plynoměrů:
https://www.mikromarz.com/www-mikromarz-cz/eshop/87-1-Dalkovy-odecet

elektro:
https://visionq.cz/produkty/

rozcestník na další řešení:
https://www.iotport.cz/iot-reseni/odecty-a-spotreba

Praktickou zkušenost zatím nemám, ale také o něčem uvažuji (voda, elektřina).
uživatel
jirkar
22.9.2021
@Petr363:

Díky, koukal jsem na to a možná z toho i něco použiju. Teď zkouším chytré zámky, ale zatím nic moc bohužel. Má to spoustu funkcí, ale celkově je to takové nepraktické. Chtělo by to nějaký vychytaný systém, kde budou tyhle komponenty všechny propojené.

uživatel
VlastnikBytuPha
25.9.2021
@jirkar:

Podotýkám, že jsem v při nedostatku fantazie nevhodně zvolil nick, takže můj názor nereprezentuje provozovatele těchto stránek. Píšu sám za sebe, nejsme nijak spojeni.

Poměrová měřidla jsou nanejvýš vhodná, ostatně v bytových domech jsou obvyklá. Není mi zřejmé, o jaký nájem se jedná? Jde snad o situaci, kdy někdo pronajímá druhý byt ve svém rodinném domě? Pak ovšem by měl mít poměrové měřidlo i on. Správně nestačí jen jedno, každá bytová jednotka má mít svoje. Pokud jde o oficiální vyúčtování, ono nemusí přesně sedět hodnoty ze všech měřidel a celková spotřeba. Takže se pak rozpočítá, taky nevím, jaké jsou požadavky z hlediska kalibrace měřidel - v případě nějakých sporů.

Určitě nelze nájemníkovi vodu odpojit, i když tam už bude bydlet bez smlouvy, která skončila a předtím ji měl na dobu určitou. Majitel bytu je povinen to zajistit, pokud mě paměť sahá, tak v zákoníku se dokonce píše i o rozhlasovém a tv vysílání. Což je absurdní, společná anténa nutná není, jde chytat na pokojovou. Neplatič se musí dát k soudu, počkat jak rozhodne, pak počkat, jestli se sám vystěhuje nebo zůstane dál bydlet, pak volat exekutor.

U odpojení energií ap. to je složitější. Přichází do úvahy spíš v případě, kdy neplatič ani toto nehradí. Pak je otázka, jestli je toto převedeno na jeho jméno. Pokud ne, tak nelze požadovat po majiteli, aby to za nájemníka platil, pokud tam bydlí - tolik z vyjádření nějakého vyššího soudu, které je závazné pro nové rozsudky. Nelze ovšem aktivně vyvolat odpojení energií či vody na vlastní žádost. Jen lze nedoplácet nedoplatky, po půl roce to odpojí plynárenská nebo energetická společnost sama.
uživatel
jirkar
25.9.2021
@VlastnikBytuPha:

Měřidla i manuální uzávěry samozřejmě máme. Můj dotaz se týká spíš digitálních odečtů a dálkového ovládání přes internet. Aby se tam nemuselo jezdit.

Jsou i legitimní důvody proč uzavřít vodu nebo odpojit elektřinu. Např. havárie.
uživatel
VlastnikBytuPha
26.9.2021
Ano havárie vody nebo elektřiny může nastat, odpojit vodu bývá problém v domě, kde je více bytů a mají společnou stoupačku. Jeden byt se odpojí těžko, ale to asi není vaše situace.

Dle občanského zákoníku je majitel povinen zajistit dodávku elektřiny, vody atd. - doporučuji si přečíst. Jistě lze začít řešit nějakou "havárii", ale u soudu by se pak mohlo dokazovat, jak to skutečně bylo. A havárie by musela být krátkodobá, která se řeší, ne ji jen ohlásit, zavřít vodu, el. a nic nemít v ruce. U elektřiny je vedení k elektroměru, tam je plomba. Ta se nesmí porušit, havárii až sem řeší elektrická společnost (ne nutně prodejce, ale spíš majitel té sitě, v Praze třeba PRE, i když člověk platí jinému dodavateli). Pak co je za tím, to je zodpovědnost majitele bytu.
uživatel
jirkar
6.10.2021
@VlastnikBytuPha:

Nejde mi až tak o nějaké odpojování neplatičů a jsem si samozřejmě vědom povinnostmi plynoucími z OZ. Jde mi opravdu hlavně o to, abych do těch bytů nemusel jezdit kvůli každé prkotině.

Zastaralý systém, kdy se musí vše vypínat, zapínat a odečítat na místě bych rád nahradil moderním systémem, který je ovládaný kompletně přes internet. Z legálního hlediska se nic nemění - už předtím tam byl elektroměr, jistič, uzávěr vody atd. Jen to bylo manuální a nyní to bude elektronické.

Díky za všechny podnětné komentáře - zajímají mě zejména osobní zkušenosti s takovým elektronickým systémem a doporučení jaké zvolit konkrétní komponenty.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.