Nový nájemník se chce po pár dnech odstěhovat a vrátit peníze

uživatel
Luboš
6.7.2021
Zdravíčko,
od prvního července se mi nastěhoval nový nájemník. Třetího července, čili po třech dnech se mi ozval, že už byt nechce a že prej mu musím vrátit kauci a dokonce chce vrátit i nájemný.

Řekl jsem mu, že má výpovědní lhůtu 3 měsíce a za ty tři měsíce bude muset zaplatit. Pokud všechno dodrží a zaplatí, vrátím mu kauci.

Pak si začal vymejšlet nejrůznější problémy: Že mu kape kohoutek, protejká záchod, lednice hučí, sousedi dupou atd. A že prej je jeho tatínek právník a ty peníze ze mě dostane.

Co byste s takovým člověkem dělali?
uživatel
Mišánek
6.7.2021
Smlouva se má dodržovat. Tatínek by mu měl spíš dát pořádný výprask. Nechala bych ho zaplatit za ty tři měsíce.
uživatel
miguel
10.7.2021
Nahlásil ti ty závady písemnně? Pokud ne, tak to asi těžko může použít jako důvod výpovědi.

Jinak teda když se někdo chce odstěhovat, tak ho tam většinou nedržim a párkrát už jsem lidem tu výpovědní lhůtu odpustil, nebo jsme se dohodli na kompromisu, že zaplatí třeba jeden měsíc. Někdy je to i lepší, že se s tim člověkem rozejdeš v dobrým, jednak pro dobrej pocit, ale taky aby ti ten byt třeba nezničil. Ale taky musí bejt dobrá vůle i na tý druhý straně. Takovýhle chování bych fakt nepodporoval.

Každopádně i kdybys mu odpustil tu výpovědní lhůtu, tak nájemný za červenec bych mu teda nevracel - na to rozhodně nemá žádnej nárok, zvlášť když už se tam nastěhoval a část měsíce probydlel.
uživatel
Luboš
11.7.2021
@miguel:

Jo díky vnímam to podobně jako ty.

Nakonec jsem mu nabídnul dvě varianty.Buď může dát tříměsíční výpověď, která se bude počítat až od srpna, takže zaplatí ještě srpen, září a říjen.

A nebo druhá varianta, když co nejdřív vypadne a byt vrátí v pořádku, tak mu odpustíme platbu za dva měsíce - čili za červenec už zaplatil a ještě zaplatí za srpen.

Samozřejmě si vybral variantu číslo 2, takže jsme to všechno sepsali a ve čtvrtek by měl byt předávat.

Nakonec jsem na tom vlastně vydělal. Kdyby nebyl drzej, tak bych mu klidně odpustil celou tu výpovědní lhůtu.
uživatel
VlastnikBytuPha
19.7.2021
@Luboš:

radil bych se ho co nejdříve zbavit. Pokud má zaplacený měsíc, tak ten bych mu nevracel. Během něj bych trval na možnosti prohlídky bytu pro nové zájemce. A ať byt předá ke konci měsíce, nebo dříve, bez vracení nájmu a poplatků.

Dnes je problém se zbavit nájemníků. Kdo není spokojený, tak se nemusí vyplatit ho tam chtít držet déle, než sám chce. Z kauce bych mu strhl za poslední měsíc, ten ale zaplatil. Takže jestli něco poškodil, jinak bych mu vrátil .
uživatel
Luboš
20.7.2021
@VlastnikBytuPha:

máš pravdu, že nejlepší je toho člověka vykopat co nejdřív, což jsem taky udělal. Už je pryč! Ale musel zaplatit i za srpen, což jsem mu strhnul z kauce. Holt když se někdo neumí chovat, tak za to taky musí platit. Kdybych chtěl bejt svině, tak mu naúčtuju ty tři měsíce celý.
uživatel
VlastnikBytuPha
20.7.2021
tak to gratuluji, vyšlo to asi nejlíp, jak mohlo. Já bych za velký úspěch pokládal i zaplacený červenec a to, že byt opustí dříve.
uživatel
Top
9.1.2023
@Luboš: jakapak vypovedni lhuta? Na nic takoveho nema najemce ze zakona narok:

https://cloud.mail.ru/public/mv6X/icvi3ymrZ





Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.