Nevratná kauce

uživatel
tom_k
8.6.2021
Zdravím,

chci se zeptat, jestli je v ČR možné si udělat při pronájmu bytu nevratnou kauci. Četl jsem o tom na zahraničních webech, ale nevím, jestli je to u nás legální. Princip by měl být takový, že nájemník zaplatí jakoby poplatek za nastěhování a tyhle peníze už se mu při odstěhování nevrací. V podstatě je to podobné jako provize realitce. Výhoda je samozřejmě větší zisk a pak taky to, že se nemusíte s nájemníkem dohadovat jestli vrátit nebo nevrátit kauci když třeba něco zničí.
uživatel
kajik
8.6.2021
Už jsem párkrát v inzerátech viděl, že si někdo účtuje nevratnou kauci, nebo jak vy říkáte poplatek za nastěhování. Jak moc je to legální nevím. Řekl bych, že to není vyloženě zakázané. Čistě teoreticky, kdyby se chtěl o tu kauci nájemník soudit, tak nevím jak by to dopadlo. Ale reálně se o to nikdo soudit nebude - jak si to s nájemníkem dohodnete, tak to bude.

Ale nevratnou kauci byste asi měl danit jako svůj příjem, takže asi přičíst k příjmům z pronájmu.

Pak je ještě otázka, co když nájemce způsobí nějakou škodu? Má se ta škoda hradit z té kauce, kterou byste jinak inkasoval v celku? Nebo budete celou škodu vymáhat po nájemci?
uživatel
Miroslav Zajíc (moderátor)
10.6.2021
Dovolil bych si upozornit na dva problémy:

- Není to standardní, nájemníky to může odradit, takže ve výsledku možná budete muset snížit nájemné abyste našel nájemníky. Otázka je, jestli se to fakt vyplatí.

- Kauce je dobrý nástroj, jak donutit nájemníka aby vrátil byt v pořádku, potažmo aby neničil vybavení, a aby byt vymaloval a uklidil když se stěhuje.

- Z vašeho popisu si nejsem jistý, jestli by se z té nevratné kauce hradily i případné škody. Pokud ano, pak není z hlediska daní jasné, jestli je to váš příjem nebo není a tedy jestli máte částku danit.

Možná udělat nějaký drobný poplatek za nastěhování, třeba 1/2 polovinu nájmu, a k tomu mít normální kauci.
uživatel
Radim
10.6.2021
@Miroslav Zajíc (moderátor):

To nejsou dva problémy, ale tři :D

Klidně bych si počítal celý nájem - podobně jako si účtují realitky. K tomu 1-2 nájmy vratnou kauci.

Osobně to takhle nedělám. Dávám si jenom tu vratnou kauci, ale žádný poplatek za nastěhování. Ale myslím, že by to fungovat mohlo.
uživatel
jirkar
11.6.2021
Asi bych tomu neříkal nevratná kauce, ale třeba provize (stejně jako u realitky).

Zároveň bych nechal i vratnou kauci. Pokud nájemce není motivovaný vratnou kaucí, tak nemá důvod byt řádně předat. Hodí vám klíčky do schránky a nazdar, v bytě nechá bordel a už se mu ani nedovoláte.





Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.