Nemovitost na splátky - financování vlastníkem - existuje to i v ČR?

uživatel
Honza T
19.8.2021
Dobrý den,

zahraniční influenceři často doporučují koupi nemovitosti na splátky, kdy splácíte přímo prodávajícímu. V angličtině se tomu říká "owner financing", volný překlad by byl něco jako "financování prodávajícím".

Chci se zeptat, jestli u nás něco takového existuje. Párkrát už sem zahlédnul inzerát, že to někdo nabízí, ale o tu konkrétní nemovitost jsem zrovna neměl zájem. Má smysl volat i na jiné inzeráty kde to prodávající sám nenabízí a snažit se s ním domluvit na splátkách?

Jaký to má právní rámec? Na koho je nemovitost napsaná během splácení? Zkoušel to tady někdo, ať už jako prodávající nebo kupující?
uživatel
kajik
19.8.2021
Z právního hlediska - myslím, že bez bankovní licence nemůžete poskytovat úvěry, takže si myslím, že ten prodávající vždycky musí spolupracovat s nějakou bankou nebo úvěrovou firmou. Asi jako když si kupujete auto na splátky, tak podepisujete smlouvu zároveň s prodejcem a zároveň s nějakou třetí stranou, která poskytuje úvěr.
uživatel
Radim
20.8.2021
@kajik:

Je spousta soukromých lidí (investorů), kteří půjčují. Jak to mají právně ošetřeno, to přesně nevím. Mám za to, že můžete půjčovat, ale oficiálně tam nesmí být úrok. Ale nerad bych spekuloval, to by tady asi líp odpověděl někdo právně znalý.

Párkrát jsem viděl, že někdo nabízí na splátky nemovitosti, na které se nedá vzít hypotéka. Většinou to jsou menší developeři nebo stavební firmy.

Pak ještě existuje nájem s možností odkupu. Je to něco jako družstevní bydlení - platíte nájemné a pokud máte všechno v pořádku, tak budete mít třeba za 20 let právo odkoupit za nějaký drobný poplatek. To nájemné je v podstatě splátka úvěru.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.