Nájemník si chce pořídit psa

uživatel
wojta
26.8.2021
Zdarec,
mám nájemníky nekuřáky bez zvířat všechno funguje bez problémů. Ale teď se mi ozval nájemník že si chce pořídit psa a jestli může. Já mu to povolit nechci ale na druhou stranu podle zákona mu to zakázat nemůžu. V inzerátu jsem jasně napsal že bez zvířat. Co byste dělali vy? Dík Wojta
uživatel
Radim
27.8.2021
§ 2258

Nájemce má právo chovat v bytě zvíře, nepůsobí-li chov pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíže nepřiměřené poměrům v domě. Vyvolá-li chov zvířete potřebu zvýšených nákladů na údržbu společných částí domu, nahradí nájemce tyto náklady pronajímateli.
uživatel
miguel
27.8.2021
@wojta:

Je to o dohodě. Když tam psa nechci, tak to nájemníkovi normálně řeknu. Snad to pochopí. A když nepochopí, tak mu neprodloužíš smlouvu.
uživatel
wojta
27.8.2021
@Radim:

Ten paragraf jsem četl, ale nevím úplně jak si to vykládat. Jestli třeba můžu na nájemníka dělat trochu nátlak, že mu řeknu že bych neprodloužil smlouvu... Nebo je to přes čáru?

@miguel: Ano tak nějak jsem to chtěl udělat, psa tam nechci, ale zas nechci úplně porušovat zákon
uživatel
VlastnikBytuPha
29.8.2021
Ano, nájemníkovi nemohu psa zakázat, pokud už má platnou smlouvu o pronájmu. Je ale mým právem tu smlouvu dodržet, tj. po roce neprodloužit její platnost. Od toho se ta smlouva dělá jen na rok, nebo i kratší období Přes čáru není nájemníkovi říci, že si musí vybrat, buď nyní bude mít psa, nebo bude bydlet i po uplynutí dojednaného nájmu, tj. smlouvu mu prodloužím jen pokud psa nyní nepořídí. Toto není porušení zákona.

Další možností je i nájemníka ponechat, ale zvýšit mu nájemné. Nájemné zvýšit jen tak nejde. Fakticky to jde tak, že při uzavření nové nájemní smlouvy na další rok se do smlouvy uvede vyšší částka. Nájemné jde zvýšit jen za souhlasu nájemníka, případně musí to povolit soud. V nové smlouvě, kterou pokračuje nájem, tak tam přeci souhlas nájemníka je. Navíc se jedná o novou nájemní smlouvu.

Zajímavé srovnání, zaměstnanec nemusí v pracovní smlouvě mít plat nebo mzdu. Něco se vyjedná než vystoupí, ale zaměstnavatel mu může dát platový výměr. výše platu/mzdy tak není součástí smlouvy, zaměstnavatel to může měnit. U výše nájmu toto možné není, tam výše nájemného musí být na vzájemné dohodě. Nejde zvýšit jednostranně, jen s odsouhlasení soudem.

Pes znamená jasně větší opotřebení bytu. Nemá cenu vypisovat jednotlivá poškození, jako když skáče na dveře, otírá se se kůží o stěnu ap. Jsou to drobnosti, ale za pár let tu je jasně větší opotřebení.
uživatel
Radim
30.8.2021
@wojta:

Myslím, že to úplně přes čáru není, ale stejně není vždy nutné dělat takový nátlak. Někdy je lepší vysvětlit, že jste byt zrovna zrekonstruoval a že tím pádem není k chovu zvířat vhodný. Pokud to stejně nezabere, tak mu smlouvu neprodloužíte. Nájemník si je tohoto rizika určitě vědom ;-)
uživatel
rudla
4.9.2021
Na jednu stranu na to nájemce má právo, ale to neznamená, že mu nemůžete říct, že si to nepřejete. Nejlepší je to napsat do inzerátu a upozornit na to nájemnce i při prohlídce, aby předem věděl do čeho jde.

Už se mi to taky stalo, nájemce mi volal, že si chce pořídit kočku. Připomněl jsem mu, že už v inzerátu bylo jasně napsané že bez zvířat, a že jsme si to odsouhlasili už při prohlídce, takže podmínky dopředu znal a že si mohl klidně vybrat jiný byt, kde by chov zvířat nevadil. Nemohl na to nic říct a opravdu si dosud kočku nepořídil.

Podle mě zvířata můžete povolit v bytě který je před rekonstrukcí. Ve zrekonstruovaném vám nikdo zvíře nepovolí z pochopitelných důvodů. Zákony vycházejí z doby, kdy byla většina bytů v původním stavu. V dnešních novostavbách s háklivými materiály tohle fakt nejde.
uživatel
BarboraH
13.10.2021
@wojta:

Moc vás asi nepotěším, ale i když máte v nájemní smlouvě uvedeno, že nájemce nesmí mít zvíře, tak má na to nájemce ze zákona právo (zdroj. https://dostupnyadvokat.cz/blog/povinnosti-majitele-najemce). Musí být dodržován domovní řád a soužití se sousedy.
Je tedy pouze na nájemci, jestli bude vaše přání respektovat. Přiznám se, že kdybych měla byt pronajímat, tak se mi to také moc nelíbí.
uživatel
VlastnikBytuPha
31.10.2021
@BarboraH:

Nevím nyní z hlavy, ale myslím, že zas je nárok na větší úhradu, pokud dochází k většímu opotřebení bytu. U malého ratlíka nebo kočky asi ne. Ale pokud někdo v bytě chová velkého psa, který např. skáče na dveře, které pak jsou poškrábané, tak lze chtít za chov psa nějaký peníz navíc.
uživatel
Top
9.1.2023
Funkcni reseni mam vymyslene. Ale nevim zda ho mam prozrazovat jen tak zadarmo a verejne :-) To by melo byt jen pro skutecne pronajimatele.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.