Nájemník nemá účet

uživatel
pavelix
2.4.2021
Dobrý den,

Vybíráme do našeho bytu nového nájemníka. Zatím se nám přihlásilo několik lidí, ale vyhovuje nám jen jeden z nich. Akorát nás překvapila zvláštní věc. Zájemce nám tvrdí, že nemá účet v ČR. Pracuje v Německé firmě, takže prý má účet jedině v Německu. Setkal se s tím někdo? Může to být problém? Třeba v případě vymáhání dlužného nájmu?

Díky,
Pavel
uživatel
miguel
2.4.2021
To mi přijde trochu podezřelý. Proč by měl bejt problém zřídit si českej účet? Je to zadarmo, nic se neplatí.

Může mít dluhy a nechce mít účet, aby mu to nemohli strhnout. Nebo dělá na černo.

Radši bych vybíral dál.
uživatel
kajik
2.4.2021
To je celkem běžné u lidí kteří pracují v zahraničí. Už jsem takového nájemníka měl a problém s tím nebyl. Akorát mi pořád cpal cizí měny a chtěl platby zaokrouhlovat na eura, což mě trochu štvalo, protože mi to dělalo nepořádek v účetnictví.

Každopádně vyžadovat solus a zkontrolovat centrální evidenci exekucí.
uživatel
pavelix
2.4.2021
Exekuce jsme prověřovali. Nic tam nemá. Posílal nám i pracovní smlouvu - dělá tam dlouhodobě, dobře vydělává. Potřebuje byt jenom na přespání v Praze 2x - 3x v týdnu. Až na ten účet nám přijde jako ideální nájemník.
uživatel
Radim
2.4.2021
Pokud ten nájemník opravdu pracuje v zahraničí, tak bych se toho asi nebál. Ale stanovil bych stejná pravidla jako pro ostatní, čili aby platil nájem na účet a aby platil přesnou částku v korunách. Rozhodně se nenechat ukecat třeba na to, že si nájemník udělá trvalý příkaz na částku v eurech. pokud si chce udělat trvalý příkaz (v korunách), tak si holt asi bude muset zřídit český účet.
uživatel
jirkar
2.4.2021
Cizinci taky nemaji CZK účet a dá se jim normálně pronajímat. Buď musí platit normálně na účet a prostě si to musí nějak zařídit, nebo se dá vybírat příplatek za platbu v hotovosti.
uživatel
pavelix
2.4.2021
@jirkar:

Máte nějaký plán co dělat když nájemník způsobí nějakou škodu? Třeba co když byt zničí a ještě nezaplatí poslední nájem a pláchne do zahraničí? Kamarádovi se přesně taková věc stala.

Díky,
Pavel
uživatel
jirkar
2.4.2021
@pavelix:

Jakmile škoda přesáhne kauci, tak už to z něj budete tahat těžko. Pak spíš záleží na slušnosti toho nájemníka.

Většinou se tohle nestává. Škody po nájemnících jsou normálně tak do 5 - 10 tisíc. Ještě jsem nezažil, že by něco zničili úmyslně. Většinou je to tak že třeba něco omylem ulomí, tak se mu to strhne z kauce a život jde dál.

Kdyby mi někdo přestal platit nájem tak ho vezmu za pačesy a vykopu ho ven. Naštěstí se to zatim nestalo.

A kdyby byla nějaká větší škoda, tak se svět taky nezboří. Chce to mít trochu finanční rezervu pro všechny případy.
uživatel
pavelix
2.4.2021
To sice ano, ale kdyby byl nájemník Čech, pracoval by tady a měl by tady účet, tak z něj kdyžtak můžu tu škodu můžu vymáhat. Normální člověk nebude riskovat třeba exekuci nebo to, že mu budou na dveře klepat vymahači.
uživatel
VlastnikBytuPha
19.7.2021
@pavelix:

Na to docela pozor. Typicky účet nemívají neplatiči. Dnes už lidi v exekuci mohou mít chráněný účet. Mě to platili zásadně složenkami, přitom ta osoba účet má, to jsem zjistil až po vystěhování. Kdo nemá účet, ale peníze si schová u někoho z rodiny, tak z takového se těžko vymáhají peníze.

Chtít účet, nejlépe aby na něm byla jistá částka, min. 100 tisíc. Pokud má někdo účet v Německu, může ukázat výpis na své jméno odtamtud?

Pracuje v německé firmě? Co to je? Pokud pracuje v praze nebo jinde v ČR, tak německá firma má v Čr pobočku, lidem platí v korunách. Já pracoval u více zahr. firem, vč. německé a plat byl jako jinde. Pokud někdo tvrdí, že pracuje v německu, tak proč chce byt v ČR?
uživatel
kajik
19.7.2021
@VlastnikBytuPha:

Můžu se zeptat jestli chcete po nájemnících výpis z účtu? Já jsem to nikdy nechtěl, ale vím že třeba v Německu se to běžně vyžaduje.
uživatel
VlastnikBytuPha
19.7.2021
Já to dosud nechtěl. Pokud mi někdo zapře nebo nemá účet u banky, je to podezdřelé. Ani já bych nebyl rád, aby někdo slídil v mých bankovních výpisech. Důvod by byl spíš opačný, nestojím o to, aby viděl, že tam mám relativně dost peněz. Člověka nelze nutit, ale majitele zas nelze nutit u někoho, kdo není schopen doložit, že dlouhodobě má dostatek financí. Nakonec bych nemusel vidět výpis, ale třeba jen potvrzení od banky, že klient dlouhodobě má uloženo třeba více než 150 tisíc kč. Tím vypadnou sociální případy a asi i lidé půjčkou nebo dokonce exekucí. Umím si představit i to, že někdo napíše čestné prohlášení - mám v bance uloženo více než 150 tisíc dobu delší než 1 rok, nemám žádné dluhy, exekuce a asi další věci. A podepíše notářsky ověřeným podpisem. Asi s formulací, že si je vědom, že případně bude-li jinak, jedná se o podvod s cílem okrást majitele při neplacení nájmu. Toto by typický neplatič nepodepisoval rád. Když nic nepodepíše, vymyslí X výmluv. Když tady bude podpis a evidentě při podepisování lhal s cílem oklamat, tak lze asi stíhat za podvod.
uživatel
Radim
19.7.2021
@VlastnikBytuPha:

Ty exekuce se dají dohledat. Koukal jsem, že už je na to nějaký nástroj i tady na stránkách. Jinak můžete si to zjistit i přímo na stránkách centrální evidence exekucí

https://www.ceecr.cz/

Je to placené, ale nemá moc smysl zrovna na tomhle šetřit. Já si to kontroluju u všech nájemníků, než se podepíše smlouva. Už jsem opravdu hodně lidí odmítnul kvůli tomu, že měli exekuce.
uživatel
VlastnikBytuPha
21.7.2021
Ty exekuce těžko chtít ověřit u všech zájemců. Pokud ale je oboustranný zájem, měl by ten člověk např. učinit čestné prohlášení, že exekuci nemá. Udělat třeba smlouvu o uzavření nájemní smlouvy, v podstatě mu to písemně slíbit - ovšem s tím, že tato věc se ověří. Konkrétní detailní řešení, to by mohlo být různé, to mě jen v rychlosti napadlo.
uživatel
Radim
21.7.2021
@VlastnikBytuPha:

Můj postup:

1) dotazník - máte příjmy, máte exekuce, kolik bude obyvatel bytu, jste kuřák/nekuřák, máte/nemáte zvířata, kontakt na předchozího majitele, důvod stěhování

po dotazníku vypadávají asi tři čtvrtiny lidí.

2) prohledání internetu a sociálních sítí - vypadává tak třetina lidí z těch co prošly předchozím krokem

3) prohlídka bytu - pokud se mi ten člověk nelíbí, tak nepronajmu. Opět odpadá tak polovina lidí (buď se jim nelíbí byt, nebo se mě nelíbí ten nájemce)

4) prověření v ceecr a isir - vypadává tak 1/3 lidí (ti co nazačátku zapřeli exekuce)

5) podpis náj. smlovy

Takže neprověřuji každého. To by bylo zbytečně drahé. Ale NIKDY nepodepisuji smlouvu aniž bych si nájemnce prověřil.
uživatel
VlastnikBytuPha
21.7.2021
Já bohužel ty zkušeností nabíral postupně. Do případu těch posledním jsem žil v klamu, že ty lidi můžu jednoduše vyhodit. A problém je leda v tom, na jak dlouho mají ten termínovaný nájem.

Jinak co píšete je jistě podnětné. Reference z bývalého bydliště od majitele, to pro určité lidi bude jistě problém. Příjem je trošku problém, třeba paní, kde byl předpoklad 7 let do důchodu. Práci trvalou měla, ale v bydlení jí pomáhala starší dcera. Tady mělo být nějaké ručení, tj. smlouva s dcerou nebo s oběma. Tehdy jsem pronajímal v době vrcholící krize, který pak ještě několik let pokračovala. Zájemců v té době bylo dosti méně než předtím. Jenže právě snížení ceny byla chyba. Do nájmu většinou nejdou lidi, kteří mají vysoké příjmy. Resp. ti si najmou něco opravdu luxusního. Tady by chtělo pohlídat pásmo, aby člověk odfiltroval zas úplné dolní pásmo, prostě nějaký střed, kdy člověk není nijak zvlášť bohatý, ale zas má pravidelný a dostačující příjem.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.