Má smysl prodávat investiční dům?

uživatel
Pavlos
11.11.2021
Ahoj, kdo máte víc nemovitostí, uvažujete teď v současný době třeba jednu nemovitost prodat? Mám 4 nájemní domy a 2 byty. Přemýšlím, že bych jeden dům prodal. Nechybí mi peníze, ale je to dům kde mám nejnižší nájem a přitom bych ho teď prodal za skvělý peníze. Vrazil bych to zase do do nemovitostí, ale do něčeho trochu výnosnějšího. Takže čistě ekonomicky mi to vychází skvěle, ale trochu se mi příčí ty nemovitosti prodávat. Do teď jsem si říkal, že budu jenom kupovat a nikdy neprodám.
uživatel
kajik
11.11.2021
Pokud má nemovitost vysokou tržní cenu a málo vydělává na pronájmech, tak prodávám.
uživatel
Radim
13.11.2021
Jak máte nemovitost dlouho? Konzultoval jste s někým, jak to zdanit?
uživatel
Karel
17.11.2021
Do toho jestli prodat vstupuje hodně proměnných. Daně, výnosy, cena, předpoklad dalšího růstu, časová náročnost, diverzifikace, financování

Spočítat čistý roční výnos. Když mi prodej vynese čistý zisk víc než čistý výnos z pronájmu za 10 let, tak má smysl o prodeji uvažovat

Pak samozřejmě prodat nemovitosti kde jsou problémy a nedaří se je vyřešit, nebo jsou hodně časově náročné
uživatel
Pavlos
19.11.2021
Díky za tipy. Dům mám 11 let, pronajímá se za 16 tis., ale po započtení oprav daní a dalších nákladů mi z toho zůstane spíš 5-10 tis. Aktuální cenu odhaduji na 6 mio.

Tenhle dům má nyní zdaleka nejhorší poměr cena-výkon. Ostatní baráky mají nižší hodnotu, ale nájem stejný nebo vyšší.

Ale zase nemůžu říct, že by to byla špatná investice. Před těma 11 lety jsem ho kupoval za 1.1 mio.

Problémy tam vyloženě nejsou. V průběhu let se tam dělala skoro komplet rekonstrukce, jinak občas nějaké drobnosti, např. nedávno odešla varná deska a řešil se ucpaný okap. Nic hrozného.
uživatel
miguel
19.11.2021
Já si myslim že pokud ti to funguje, tak neni důvod prodávat. Až zjistíš za rok že to vyrostlo na 7 mega tak budeš brečet
uživatel
jirkar
2.12.2021
Já si myslím, že to si musí každý rozhodnout podle svého. Někdo neprodává vůbec, někdo jenom když mu vychází časový test na daň, někdo kupuje aby to hned prodal. Ty strategie jsou různé.

Já jsem si o tom hodně přečetl a sám jsme uvažoval, že bych trochu dělal i flipy, ale nemám na to čas a ani síly. Dělám si byty ve vyšším standardu a bylo by mi je líto prodávat, když jsem si s tím tolik vyhrál.

Nedá se pochybovat o tom, že kdo ve správnou chvíli umí prodat, tak vydělává mnohem víc než my, kteří jenom dlouhodobě pronajímáme. Nicméně my dlouhodobí pronajímatelé zase neneseme taková rizika a máme to spíš jako pasivní příjem.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.