Lze koupit více bytů na jednu hypotéku?

uživatel
filipix
23.3.2021
Mám splacený byt (kde bydlíme s rodinkou) a chci koupit další byt(y) které bych pronajímal.

Po prostudování článků na internetu a tady na stránkách jsem dospěl k tomu, že bych kupoval levné byty tak kolem 500 000 a pokud možno bych jich koupil několik.

Nechci do toho dávat moc peněz, ale můžu ručit svým bytem který má hodnotu cca 2 500 000. Chtěl bych rovnou využít možnosti hypotéky na plno a koupit těch bytů na pronájem několik.

Byl jsem se zeptat v bance, ale moc mi neporadili, že prý nejdřív si mám vybrat nemovitost a až potom přijít žádat o hypo. Ale já bych si chtěl nejdřív zjistit co je a není možné a až potom vybírat ty konkrétní byty.

Má tady s tím někdo zkušenost, resp. je možné si koupit víc nemovitostí od různých majitelů na jednu hypotéku?

Musím mít ty byty nejdřív vybrané? Co když podepíšu kupní smlouvu na několik bytů a banka mi pak hypo nedá?

Přijde mi jako hloupost zastavit svůj byt jenom kvůli jedné hypotéce na 500 tis. Pak už další hypo na další byt nedostanu, protože nebude čím ručit.
uživatel
Radim
23.3.2021
Víc nemovitostí na jednu hypotéku to sice lze, ale myslím že jedině pokud jsou od jednoho majitele a pokud se to prodává jako celek. Tuším že by také měly být všechny nemovitosti na jedné adrese - např. v rámci jednoho domu.

Ale dá se to udělat trochu jinak. I když si vezmete na každý byt hypo zvlášť, tak se dá ručit pořád tím jedním bytem.

Je třeba si to přepočítat podle LTV. Banka Vám dá LTV tak 60-70%, v nejlepším případě 80.

Takže příklad: Koupíte si byt v hodnotě 500 tis, odhadní cena též 500 tis a LTV 70%. Takže zástavní hodnota je celkem 714 tisíc. Z toho 500 tis ručíte tím koupeným bytem a 214 tisíc se ručí tím bytem co už máte. Takže z hodnoty bytu 2.5 mio ručíte 214 tis. a pořád můžete ručit tou zbylou hodnotou cca 2.3 mio za další byty.

Ale jde to udělat jenom v rámci jedné banky a navíc jenom u některých bank. A tady je právě trochu zádrhel. Protože jedna banka Vám dá tak maximálně 2-3 hypotéky. Potom už musíte jít k jiné bance. Jsou ale i výjimky - některé banky dávají těch hypoték prakticky neomezený počet.
uživatel
Radim
23.3.2021
Pak je ještě možnost ručit jenom tím stávajícím bytem a nově koupené byty do ručení vůbec nevkládat. Potom moct zase těmi nově koupenými byty ručit za další nově koupené nemovitosti.
uživatel
filipix
23.3.2021
Aha, takže můžu klidně koupit jeden investiční byt na hypotéku a třeba za rok koupit druhý? A jako zástavu můžu používat pořád ten jeden byt který už mám?

A v bance se se mnou budou bavit až když budu mít ten byt vybraný?
uživatel
Radim
23.3.2021
@filipix:

Ano, ale je potřeba si to v konrétní bance ověřit. Každá banka má trochu jiná pravidla. Taky pozor na to, že většina bank Vám dá maximálně 3 hypotéky.

V bance se s Váma zřejmě moc nechtějí bavit, protože řešíte hypo na malou částku. V Praze (a asi i v dalších větších městech) mají hypoteční specialisti plné práce s hypotékami v řádech milionů až desítek milionů. Nějaká hypotéka na 500 tis je bohužel nezajímá, protože z ní mají malou provizi.

Já to řeším tak, že hypo beru v pobočce banky v tom městě, kde zrovna investuju. Takže třeba když jsem kupoval byt v Ostravě, volal jsem na pobočku banky do Ostravy.

Případně se poraďte s hypotečním poradcem. Přitom platí to samé - hypoteční poradce v Praze nebude mít čas řešit hypo na půl milionu.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.