LED svítidla - udržuje nájemník nebo pronajímatel?

uživatel
makak
3.4.2021
Chtěl bych se zeptat, dáváte do bytů LED světla? Slyšel jsem, že když praskne klasická žárovka, tak ji mění nájemník, zatímco když se rozbije třeba led pásek, tak to musí řešit pronajímatal. Je na tom něco pravdy?

Přijde mi to trochu jako hloupost, nehledě na to že opravdová klasická žárovka už se prakticky ani nedá koupit.
uživatel
kajik
3.4.2021
V občanském zákoníku určitě není napsáno, že by musel majitel servisovat LED světla a nájemník obyčejná světla.

Jde spíš o to, že nájemník má povinnost řešit závady do 1000 Kč a majitel řeší závady nad 1000 Kč.

Prasklá žárovka je určitě pod 1000 Kč, zatímco výměna celého svítidla už je většinou nad 1000 Kč. Je potřeba započíst i to, že k výměně svítidla by si měl nájemník teoreticky přivolat elektrikáře, zatímco žárovky se obvykle mění svépomocí.
uživatel
jirkar
3.4.2021
Problém je taky trochu v tom, že nájemník ty LED pásky třeba vyměnit neumí, nebo nedokáže kvalifikovaně vybrat ten správný LED pásek. Bohužel ani elektrikáři s tím často neumí.

Je tam víc parametrů, které je potřeba hlídat, jednak barva světla, svítivost, úhel rozptylu a počet čipů na metr, ale pak je ještě i kvalita světla a kvalita výroby, resp. trvanlivost.

Takže když mi LED pásek u jednoho nájemníka odešel, radši jsem si ho vyměnil sám. Ale životnost těch kvalitnějších pásků je poměrně dobrá. Mám ve více bytech instalováno cca 11 m led pásků. Zatím mi odešel jenom jeden pásek cca po 3 letech.
uživatel
Radim
3.4.2021
Poslední dobou dávám LED žárovky, nicméně jsou to ty šroubovací do klasických svítidel. Takže pokud žárovka odejde, nájemník si jí mění sám. Podle smlouvy musí dát zase LED s teplou barvou světla, jinak mu jí strhnu z kauce.
uživatel
miguel
4.4.2021
Asi nejhorší jsou ty LED svítidla ve kterejch nejde vyměnit žárovka. Pak se musí měnit celý svítidlo. Samozřejmě každý světlo má jinou rozteč šroubů, takže pokaždý znova provrtat strop, potenciálně provrtat omylem kabel a na průšvih je zaděláno. Nehledě na to že se tím popírá původní účel úspory peněz a elektřiny. Pokud se pokaždý musí měnit celý světlo, tak se asi moc neuspoří. Fakt bych rád věděl kdo tohle vymyslel.

A už chci vidět nájemníka jak si sám mění LED pásky :D
uživatel
VlastnikBytuPha
25.9.2021
@makak:

Drobné opravy má hradit nájemník bytu. Rekonstrukci koupelny a WC ne, ovšem jestli mu přestane jít splachování, tak to má řešit on. Když jsem bydlel v nájmu u družstva, kde jsem byl členem, tak mi družstvo taky nezajišťovalo např. malování bytu.

Pokud jde o zdroje světla, tak žárovky si mění sám majitel. Nakonec dnes i slušná led "žárovka" stojí v podstatě tolik, co stávala wolframová žárovka. Tj. třeba 70Kč vs dřívějších 7Kč. Potíž je, že místo drahé "žárovky", co stojí třeba 250Kč tam nájemník před odchodem koupí něco za 30-40Kč. nekvalitní, slabá lampa, ale těžko to napadnout.

Led svítidla, kde svítící zdroj není oddělen od samotné lampy, to bych fakt nepořizoval. Např. stolní lampa, kde krom svítící led vyhodím celé svítidlo - reflektor, stojan atd. mi přijde velmi neekologické. Pásky led mohou být levné, pokud ovšem jde o jakési obdoby zářivkových lineárních svítidel, ovšem led tam jsou napevno, tak takové svítidlo ekologické není.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.