Kauce v hotovosti nebo na účet? A první nájemné?

uživatel
martin314
31.3.2021
Chtěl bych se zeptat, berete kauci na pronájem bytu v hotovosti, nebo na účet? A co první nájemné?

Pokud se platí na účet, tak až po podpisu smlouvy? Co když nájemník nezaplatí?
uživatel
Mišánek
31.3.2021
Já jsem vybrala kauci v hotovosti při podpisu smlouvy. Nájem jedině na účet. Nájemník nezaplatí = nájemník nebydlí, kauce propadá
uživatel
mara77
31.3.2021
Poslední nájemník mi dával kauci a první nájem cash při podpisu smlouvy. Pak už samozřejmě platby na účet. Teď budu dávat byt znova k pronájmu a uvažoval jsem že by bylo fajn to dostat všechno na účet, aby v tom nebyl bordel. Akorát by mě právě zajímalo co když se najde nějaký hovado co nezaplatí ale bude se chtít stejně nastěhovat. Třeba odvrtá zámek a vleze tam. Pak se bude ohánět podepsanou smlouvou. Co pak s ním. Už jsem o takovejch případech slyšel.
uživatel
miguel
31.3.2021
Kauce a první nájem jedině v hotovosti při podpisu smlouvy. Lidi občas ty peníze prostě nemaji a přitom jsou schopný podepsat cokoliv. Takže je lepší to chtít všechno najednou. Pokud nemá celou částku, tak mu byt nepronajmu a hotovo.
uživatel
jendak
31.3.2021
Chtěli jsme kauci v hotovosti a první nájemn už na účet. Přijde mi to přehlednější, protože na účtu pak můžeme ty platby dohledat.
uživatel
Radim
31.3.2021
Dříve jsem dělal před nájemní smlouvou ještě rezervační smlouvu. Nájemník zaplatil rezervaci a potom když například neměl na první nájemné tak nemohl ani podepsat nájemní smlouvu a rezervace propadla. Ten systém byl řekl bych nejlepší, ale teď už na takové věci nemám ani čas. Takže se to spíš snažím udělat tak, aby nájemník rovnou na prohlídce podepsal smlouvu a předávací protokol, zajdeme do bankomatu a zaplatí se v hotovosti. Smlouvu a klíče mu dám do ruky až po zaplacení.
uživatel
kajik
31.3.2021
@Radim:

Zvládnout všechno rovnou na prohlídce je nejlepší, ale dost často se mi stává, že to chce nájemník spíš protahovat. Asi ještě čeká na výplatu, nebo na doběhnutí původního nájmu. Takže to ty lidi většinou natahují a nechtějí hned na první schůzce podepsat smlouvu a zaplatit.
uživatel
martin314
31.3.2021
Díky za spoustu reakcí. Udělám teda chybu když budu chtít kauci a první nájem v hotovosti při podpisu smlouvy? Přijde mi to nejjednodušší
uživatel
Radim
1.4.2021
@martin314:

Nějakou zásadní chybu tím určitě neuděláte.

Jediná nevýhoda je, že tuto transakci neuvidíte na výpisu z účtu. Podle Vašich otázek předpokládám, že je to Vaše první a zatím jediná nájemní nemovitost. Pokud budete mít do budoucnosti těch nemovitostí víc, tak se v tom začnete časem ztrácet a budete hledat způsoby, jak si v tom udržet větší přehled.

Já chci mít všechny platby od jednoho nájemníka pod jedním variabilním symbolem. Takže i když od něj dostanu peníze v hotovosti, tak si tu částku sám sobě přepošlu z jiného účtu pod tím variabilním symbolem. Do poznámky k platbě si pak napíšu, že to byla platba v hotovosti.

Kéž bych tohle dělal už od své první nemovitosti. Můj život by byl teď o hodně jednodušší ;-)
uživatel
martin314
2.4.2021
@Radim:

Aha, takže si pošlu na účet ty peníze sám, abych to viděl pod tím VS nájemníka. To je dobrý nápad, díky
uživatel
VlastnikBytuPha
19.7.2021
@Mišánek:

Bohužel, zákony jsou jiné. Pokud má ten člověk jednou podepsaný nájem, který mu třeba už skončil a nechce z bytu odejít, tak ho nejde vyhodit. Jako majitel do bytu bez jeho souhlasu ani nesmím vstoupit. Můžu dát k soudu, po půl roce můžu soud vyhrát, zůstane bydlet dál a další kolo u exekutora. Tomu se musí nejdříve zaplatit, taky musím platit advokátní kancelář. Exekutor stojí 40 tisíc, jestli to není letos více. Toho kontaktuje advokát, taky si něco naúčtuje. I soud něco stojí, i když ho vyhraju, musím nejprve zaplatit. Takže tipuji, že nejprve do toho nacpu min. 60 tisíc, pak to můžu chtít od těch lidí. Pokud nemají exekuci, pak mám smůlu, zabavit jim nejde nějaké minimum. Je to zajímavé, kdo je bez práce, tak minimum na osobu nebylo ani 3 tisíce. Lidem v exekuci musí nechat přes 10 tisíc, aby měli na jídlo, nájem atd.

Dle sdělení advokáta je nejlepší pronajímat přes další osobu, tj. skutečně bydlící je podnájemník, ne nájemník. Podnájem pak skončí, když se např. dohodnu, že skončíme nájem - a musí z bytu hned. Jiní advokáti tento postup napadají jako obcházení zákona ...

Problém by byl i kdyby ti lidé byli v bytě bez smlouvy. Po čase budou svědci, že tam bydleli. Ono nájem nemusí být snad písemný, pro ochranu nájemníka to nutné není. On bez písemné smlouvy může hned odejít, ale pokud bude chtít zůstat, bude se odvolávat na ústní dohodu.
uživatel
kajik
19.7.2021
@VlastnikBytuPha:

Naprostý souhlas - jakmile má nájemník smlouvu, tak tam může bydlet. Že něco "zapomněl" zaplatit, to na tom po právní stránce bohužel nic nemění.

uživatel
VlastnikBytuPha
19.7.2021
Jen dodám, není řešení nechat bydlet bez smlouvy, po čase by to šlo vydávat za smlouvu uzavřenou ústně, která by platila jen pro nájemníka - pokud by chtěl on. Závazná pro něj by nebyla. Takže řešení asi najmout třetí osobě a ta dá do podnájmu.
uživatel
Top
9.1.2023
@VlastnikBytuPha: “ Jako majitel do bytu bez jeho souhlasu ani nesmím vstoupit. “

Není pravda, do bytu můžeš vstoupit v několika určitých případech. Bohužel ani PČR na to nemá právní minimum, spíše je líná, musíš je školit. Ale lze to dohledat.
uživatel
jirkar
6.2.2023
@Top:

Tak možná v případě záchrany člověka nebo při požáru.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.