Je to red flag, pokud pronajímatel požaduje pouze platby v hotovosti?

uživatel
hkoev
15.2.2024
Dobrý den, mám dvě starosti ohledně smlouvy, kterou chci podepsat.

Zaprvé se v ní píše, že pronajímatel je vlastník, ale pak je smlouva na podnájem vs. nájem (pokoje). Dává vám to smysl?

Ale skutečná věc, které se obávám, je, že pronajímatel chce pouze platby v hotovosti. To mi nepřijde v pořádku. Co když zaplatím a on mi jen řekne, že se mám vystěhovat - nebudu mít jak dokázat, že jsem vůbec zaplatil. Pokud bude trvat na placení pouze v hotovosti, jsem v bezpečí, když od něj dostanu doklad (fakturu)?

Tady je skutečný text ze smlouvy:

"SMLOUVA
o podnájmu pokoje č.2
uzavřená dle zákona č.89/2012Sb."

"Pronajímatel prohlašuje, že je na základě Kupní smlouvy majitelem bytové jednotky..."

"Pronajímatel pronajímá a na dobu platnosti této smlouvy přenechává podnájemci k dočasnému užívání pokoj..."

"Nájemné je splatné ke každému 25. dni v měsíci na měsíc následující, a to v hotovosti k rukám pronajímatele."

"Smluvní strany se dohodly, že podnájemce v den podpisu této smlouvy složí k rukám pronajímatele depozitum ve výši jednoho nájmu..."

Děkuji.
uživatel
Miroslav Zajíc (moderátor)
16.2.2024
@hkoev:

Dobrý den,
zdá se mi to spíše jako neznalost než zlý úmysl. Pronajímatel si plete pojmy jako pronájem a podnájem. V případě soudního sporu by to šlo jedině k jeho tíži.

Nicméně pokud si pronajímáte pouze pokoj v bytě, nelze očekávat stejný standard jako kdybyste si pronajímal celý byt. To platí asi obecně a ne jen u tohoto konkrétního vlastníka.

Co se týká Vaší obavy o platby v hotovosti a případné vystěhování. Nemyslím si, že by někdo pronajímal byt či pokoj s úmyslem Vás nějak okrást či vyhodit. Pokud nájemník dělá problémy, tak jej majitel vyhodí tak jako tak, ať platíte v hotovosti nebo na účet. Ale když bude soužití bezproblémové, jistě nebude majitel hledat způsoby, jak se dobrého nájemníka zbavit, bez ohledu na způsob úhrady.

Platba v hotovosti je poměrně normální věc, zvláště u starších pronajímatelů.
uživatel
Radim
16.2.2024
Přesně. Jestli nějaký děda pronajímá pokoj v bytě, asi nebude mít perfektní smlouvu vypracovanou od právníka. Všechno je nakonec o tom, jak se jako lidi dohodnete. Smlouva je jenom cár papíru a nikdo se snad nebude soudit kvůli pronájmu pokoje.
uživatel
hkoev
16.2.2024
Děkuji za odpovědi. Vím, že možná budu znít paranoidně, ale už jsem si prošel cestou placení v hotovosti, kdy jsem nedostával žádné potvrzení, s pronajímatelem jsme měli dobrou komunikaci, ale chtěl mě vyhodit poté, co jsem jeden měsíc nemohl platit v hotovosti včas kvůli práci / také tehdy dost nereagoval na hledání alternativy (peníze jsem měl a byl jsem ochotny platit na jeho účet).

Rád si myslím, že lidé jsou hodní a že nebudu mít žádné problémy (neplánuju dělat problémy i z mé strany samozřejmě), ale je to taková ta jistota navíc. Pronajimatel je mladý, '94 ročník a řekl mi 'víte proč', když jsem se ho zeptal, proč chce v hotovosti.

Jo a záloha je také v hotovosti. Musím dodat, že jsem cizinec, a proto bych zde chtěl být při první transakci extra opatrný, po pár měsících a placení včas věřím, že to bude lepší, ale zatím o tom člověku nic nevím a chci se zachránit. Probíhají podvody s placením záloh a následným ignorováním/blokováním a já nechci být jedním z nich.

Takže jediná možnost, kterou vidím, je vyžádat si účtenky.

Ještě jednou děkuji.
uživatel
Radim
16.2.2024
@hkoev:

Účtenku by vám měl dát.

Ale nedivte se, že vás chtěli vyhodit, když jste neměl na zaplacení. To není chyba pronajímatele a měl byste mít našetřeno minimálně na půl roku výdajů dopředu. Aspoň bych tedy začal s tím, že si našetřím nájemné na jeden měsíc jako rezervu.
uživatel
Radim
16.2.2024
@hkoev:

Pochybuji, že by majitel bytu v ceně mnoha milionů dělal podvody na spolubydlení, kde se platí několik tisíc měsíčně.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.