Jaký byt je nejvhodnější na investici?

uživatel
jarin
27.3.2021
Zdravím, chci se zeptat, jaký byt je nejvhodnější na investici? Jeden známý si zarytě razí teorii, že 2+kk, protože v garsonce nájemníci dlouho nevydrží a větší byty zase mají malou návratnost. Může tohle někdo potvrdit nebo vyvrátit? Díky
uživatel
Radim
28.3.2021
@jarin:

Na to neexistuje jednoznačná odpověď. Pro každého může být vhodná jiná investice. Záleží na tom v jakém městě, v jaké čtvrti, v jakém stavu... I v garsonce může nájemník vydržet klidně 5-10 let.

Já investuji hlavně do garsonek. Případně koupím větší byt nebo dům a rozdělím ho na garsonky. Po ekonomické stránce to vychází nejlíp. Ale zase je s tím nejvíc práce. Dřív jsem to dělal všechno sám vlastníma rukama. Teď už na to mám zaměstnance, takže si můžu dovolit dělat o to pracnější projekty.

Záleží taky jestli kupujete na hypotéku nebo z hotové. Spousta lidí kupuje byty na hypo a stačí jim, že se jim z nájmu ta hypotéka splácí a chtějí hlavně aby s měli co nejmíň starostí. Tito lidé většinou volí právě 2+kk v novostavbě a spoléhají na to, že nájemník vydrží dlouho a že po dlouhou dobu nebude potřeba řešit žádné závady.
uživatel
kajik
28.3.2021
Ze zkušenosti - na investici je nejlepší to co je nejlevnější. Čím je nižší cena, tím líp to vydělává. Akorát pozor na nepřizpůsobivé. Takže ve slušném domě, ale co nejlevnější.

Kvůli nízké ceně jsou nejlepší malé byty do 50 m2. Může být 1+kk, 1+1, klidně i 2+1.

Je dobré si rozmyslet, komu chcete pronajímat. Rodiny s dítětem vám vydrží v bytě delší dobu, ale jenom pokud má byt hodně pokojů. Takže ve 2+kk nebo v 1+1 Vám rodina stejně dlouho nevydrží, ledaže byste jim pronajímal výrazně pod cenou.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.