Jaká je vaše cílová skupina nájemníků?

uživatel
rabiat
22.7.2021
Jaká je vaše cílová skupina a proč?

Chci investovat do levnějšího bytu na pronájem a rád bych si ujasnil pro jakou cílovou skupinu by měl být ten byt.

Chtěl bych co nejlepší výnos z nájmu a nemůžu si dovolit investovat velkou částku.

Uvažuju o tom pronajímat jednotlivé pokoje nebo jednotlivé postele studentům. Přijde mi, že se na tom dá nejlíp vydělat a přitom ten byt může být klidně trochu obyčejněnjší.

Je to správná úvaha? Má s tím někdo tady zkušenost?
uživatel
VlastnikBytuPha
22.7.2021
Plně rozumím, nepronajímat zařízený byt s pračkou, lednicí a nábytkem jako např. křesla, sedací souprava, když po pár letech nájmu je toto na odpis. A ještě platit za kontejner. Občas se zájemci tváří divně, jak by nešlo o nájem bytu, ale spíše poskytnutí ubytování. Myslím, že kdo koupí nový byt, tak má taky holou stavbu, nejspíš tam nebude mít ani sporák, varnou desku a troubu, nevím jestli tam bude kuchyňská linka. Ta by tam být asi měla, dřez, varná deska, trouba. A pračku může snad mít každý svoji?

Pronajímat jednotlivé pokoje - tak tady naopak to chce co nejvíc zařízený byt. Nájem části bytu, tady někdo svůj nábytek mít asi nebude, to se blíží spíše ubytovně. Jen mi není jasné, jak to právně ošetřit. A asi to vezme dost času, asi jako poskytování krátkodobého ubytování, různé priváty na přespání jednu noc ap.

Studenti - dnes to není žádný velký výběr, ale 75% populace, dokončí školu ne každý. Záleží, kolik máte času a energie se tomu takto věnovat. Nebo pronajmout skupině celý byt? Potíž je, že dost lidí školu zanechá, nebo přeruší, odjede studovat do ciziny, není tam nic pevného. Není to zrovna skupina stálých nájemníků.
uživatel
Radim
22.7.2021
Pronajímám různým cílovým skupinám, i studentům. Záleží jakou nemovitost koupíte - někde to dává smysl a někde ne.

Má smysl pronajímat studentům pokud je to větší byt poblíž VŠ, nebo pokud je tam aspoň hodně dobré spojení MHD. Pokud to místo nebude atraktivní pro studenty, tak se dají pokoje nebo postele pronajímat třeba i dělníkům. Každé má svoje.

Na spolubydlení musíte mít byt aspoň částečně vybavený - pro každého musí být postel a pracovní stůl se židlí. Pak společná kuchyň - nedávejte tam ale nádobí, jinak to budete muset pořád dokupovat. Vybavení dávejte to nejlevnější co kde seženete - pokud možno to co někde splašíte zdarma nebo za lahev rumu.

Ideální je mít dvě koupelny se záchodem, nebo aspoň oddělený záchod a koupelnu.

Dávám na to normální nájemní smlouvu, kde je specifikovaný konkrétní pokoj. Smlouvu dávám na 1 měsíc a když se nájemce osvědčí, tak potom na 3 měsíce nebo i na půl roku.

S těma studentama se nesmíte příliš párat. Neplatí, vytáhnout ho ven a vyhodit mu věci. Jinak to s nima nejde - oni je na té VŠ bohužel neučí jak se chovat. Soudit se s váma nebudou (i když studenti práv by mohli).

Je s tím víc práce než s klasickým pronájem, protože je tam větší fluktuace, musíte dělat víc prohlídek, řešíte víc problémů, navíc studenti všechno velmi rychle zničí. Ale vyplatí se to.
uživatel
jirkar
23.7.2021
@rabiat:

Pronajímám cizincům. Dá se na tom taky slušně vydělat. Inzeruju v cizích jazycích a tím pádem dávám vyšší ceny než má česká inzerce, které cizinci nerozumí. Cizinci chtějí někdy platit cash v eurech nebo jiných měnách, za což si účtuju příplatek.

Koupil jsem poměrně obyčejné byty a zrekonstruoval jsem je v nejlepších standardech.
uživatel
mara77
24.7.2021
Cílovou skupinu moc neřeším. Pronajímám 2kk. Většinou si to vezme nějakej single týpek a pak si tam natáhne přítelkyni.
uživatel
VlastnikBytuPha
25.7.2021
@jirkar:

Já mám poměrně rušné místo a nechtělo se mi do bytu vyloženě moc investovat. I ta první investice před více než 20 lety, tak to bylo nějakých 100 tisíc, tehdy.

Cizinci asi z EU, zkrátka západní, Ukrajinci ap. ti by Eura asi nenabízeli.

@mara77:

Asi to je chyba, ono to chce mít vytipované, kdo asi bude mít zájem.
uživatel
jirkar
25.7.2021
@VlastnikBytuPha:

Většinou to jsou kvalifikovaní pracovníci (kancelářské profese). Spíš ze západu, ale měl jsem i pár lidí z východu. Zkušenost vesměs dobrá - pokud se jedná o kvalifikované lidi, tak je to většinou v klidu.
uživatel
kajik
26.7.2021
U každé nemovitosti to řeším individuálně. S částí bytů cílím na mladé začínající jednotlivce nebo páry - to jsou malé byty, které nejsou úplně luxusně zrekonstruované.

Pokud je to větší byt nebo dům, tak se koukám, jestli je tam potenciál to pronajmout studentům. Může se to hodně vyplatit, ale také nemusí. Dost záleží na tom, jak si dovedete poradit s neustále zničeným vybavením, jinak studenti se občas zpožďují s platbami, nebo nedodržují pravidla tak jako dospělí lidé. Je to trochu jako s dětmi.
uživatel
Radim
28.7.2021
Ještě dodám, že ta cílová skupina musí trochu korespondovat i s celým barákem. Pokud jsou ostatní byty plné studentů, tak v podstatě také můžete pronajmout jedině studentům. Každá ta cílová skupina má svoje určité zvyklosti ohledně doby kdy chodí spát, hluku, párty, cigaret apod. Když budete mít vedle sebe lidi z úplně jiných skupin, tak se budou navzájem štvát.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.