jak vystěhovat cizince z bytu

uživatel
tancez
28.1.2024
Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem ohledně vystěhování nájemníků z bytu. Předem se omlouvám pokud by podobný téma už bylo založený.

Zhruba před rokem a půl jsem svěřil svůj byt přes plnou moc jednomu "pánovi", který si tam dosadil nějaké cizince. Na tom by nic nebylo, ale manželka otěhotněla a potřebujeme vlastní bydlení(zatím sdílíme obydlí s rodiči). Tomu pánovu, kterému jsem svěřil byt, jsem s velkým předstihem dal vědět, že bychom do půl roka potřebovali byt a dokonce jsem nabídl, že těm nájemníkům zaplatím poplatky za hledání nového bytu. Od té doby se mi ten pán a ani ti nájemníci neozývají a všichni mě naprosto ignorujou - zkoušel jsem zajít na místo, slyšel jsem, že uvnitř někdo je, ale nikdo neotevřel. Už to jsou 4 měsíce a i přes několik zpráv/výzev se situaci nemění.

Můžete mi prosím poradit, jaké kroky bych mohl podniknout? Podotýkám, že přes plnou moc jsem se ohledně nájemníků nestaral - nezajímal jsem se, kdo tam bydlí. Takže z toho vyplývá, že nevím jejich jména a ani nájemní smlouvu jsem neviděl(teď mi ji nezašlou). Za poslední měsíc mi poslali nájem o několik tisíc méně, jinak platili pravidelně.

Pokud jste to dočetli až sem, tak vím, že jsem prostě bl.bec. :D budu vděčný za každou radu. Předem děkuji.
uživatel
Radim
29.1.2024
@tancez:

Dobrý den,

Zkusil bych si vyjet, kdo má ve vašem bytě trvalé bydliště. Tím byste mohli získat jméno nájemce.

Plnou moc lze vypovědět poštou.

Nájemníky bych též zkusil oslovit poštou, nebo případně vylepit nějakou výzvu na dveře. Začal bych v dobrém, že jste majitel bytu, že jste zrušil "pánovi" plnou moc a nyní již budete vše spolu řešit napřímo. Předpokládal bych, že tam bydlí v dobré víře a celkem se nedivím, že "neznámému" člověku neotevírají.

Požádal bych je, ať vás kontaktují na email, mobil nebo na whatsapp (cizinci často nemají českou SIM kartu a používají jen whatsapp).

Pak bych si s nimi domluvil schůzku, na schůzce je požádal o předložení smlouvy, udělal bych si foto. Pak teprve bych s nimi začal řešit nějaké odstupné nebo výpověď.

Asi to bude spíš případ pro právníka. Moc bych neotálel, protože tyhle věci bývají na dlouhé lokte.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.