Jak komunikujete s nájemníkem? Poštou, telefonicky, mailem, ...

uživatel
mara77
29.5.2021
Ahoj, zajímalo by mě přes co komunikujete s nájemníkem, například telefonicky, mailem, poštou, sms? Co je lepší?

Mám dva byty a chci kupovat další. Doteď jsem dával nájemníkům na sebe mobil, ale někdo třeba furt otravuje a vymejšlí si blbosti.

Zase mi přijde blbý těm lidem nedat žádnej přímej kontakt, protože když se jim třeba něco v bytě rozbije, tak se nebudou mít na koho obrátit.

A přijde mi, že když jim poskytnu třeba mail, tak budou stejně někteří otravovat, akorát to bude přes mail místo přes telefon.
uživatel
kajik
29.5.2021
Telefonicky, abych se včas dozvěděl o problémech a vadách, je to i pohodlnější pro nájemníka. Poštou jen pokud je nájemník problémový a nechce se odstěhovat (příprava pro výpověď)

Většinou o těch lidech třeba rok nevím. Měl jsem ale párkrát i nájemníky, kteří volali nebo psali třeba každý druhý den. Přijde mi, že to je předzvěst nějakého problému. Pokud je člověk psychicky v pohodě, tak tohle nedělá. Většinou to pak dopadlo tak, že dotyčný nezaplatil nájem, nebo si na něj začali lidi stěžovat třeba kvůli hádkám nebo kvůli hygienickým problémům. To už je pak na výpověď nebo minimálně na neprodloužení smlouvy.
uživatel
Radim
4.6.2021
Dřív jsem dával na sebe nájemníkům telefon. Teď už mám správce, který za mě vyřídí devadesát procent hovorů. Správce má i whatsapp takže mu nájemníci můžou poslat fotku závady nebo udělat třeba videohovor.
uživatel
mara77
5.6.2021
Ok, takže budu dál nechávat telefon. Whatsapp taky mám, ale nájemníci to zatím nevyužívají. Díky Mára
uživatel
Radim
5.6.2021
@mara77:

Myslím, že musíte tu konverzaci přes whatsapp zahájit sám. Nájemníci si většinou nejsou jistí, jestli vám můžou nebo nemůžou přes whatsapp psát dokud jim sám nenapíšete.
uživatel
VlastnikBytuPha
19.7.2021
@mara77:

Dovolím si napsat ze své zkušenosti. Já měl v nájmu vypečenou paní, tehdy s nezletilou dcerou, finančně jim pomáhala její starší dcera. S tou jsem komunikoval a byla to chyba. Komunikoval jsem přes email, se starší dcerou to fungovalo. Dokud ona nepřestala dotovat svoji rodinu, když mladší sestře mezitím bylo nějakých 23 nebo 24 a ne 15.

Doporučuji, nejlepší komunikace je přes email. V práci člověk nestojí o hovory. Pokud někdo funguje jako konzultant nebo máte poradu, tak vážně nestojíte o to, abyste do telefonu mluvil, že mají něco naléhavého. Nicméně je třeba ten mobil na nájemníky mít. Mobil mít pro případ, že někdo nebude reagovat na email. Asi oboustranně. Lidem vysvětlit, že si nepřejete volat, pokud to jde emailem.

A hlavně, vždy mít kontakt na toho, s kým máte podepsanou smlouvu. Ne na sponzora, který to dotuje, ale právně za nic neručí. Nyní se mi vystěhovali. Paní dále uvádí trvalou adresu na můj byt ... (nebudu říkat, jak to vím, mohl bych si způsobit komplikace). Nemůžu jim psát doporučeně, jak mi radil právník. Emaily u soudu taky poslouží, ale standard stále je doporučený dopis. Mobil - hovory byste si musel nahrávat, kdyby šlo o to, že bude nějaký problém.
uživatel
mara77
19.7.2021
@VlastnikBytuPha:

Nebylo by lepší teda tu smlouvu napsat na toho kdo platí?

Trvalou adresu jí bych jí odhlásil a hotovo.
uživatel
VlastnikBytuPha
19.7.2021
Ano, smlouva měla být na obě, jelikož v době uzavírání nájmu obě se podílely na placení za byt. Já tehdy vážně netušil, že nelze nájemmníka neplatiče vystěhovat, že musí být soud, exekutor.

Trvalá adresa mě nepálí. Vadí mi, že mi lezou do schránky, kam jim chodí pošta. V době lockdownu jsem neměl kapacitu shánět zámeček od schránky a ten měnit, aby tam nemohli. Toto je celkem maličkost, nyní řeším věci naléhavější.
uživatel
Radim
19.7.2021
@VlastnikBytuPha:

Lezou do schránky - čili asi mají klíč od domu? Tohle je potřeba si dost hlídat. Nájemníkům zakazuji, aby si klíče sami kopírovali. Tam kde to jde, tak se používají klíče s bezpečnostním profilem, které se nesmí kopírovat, nebo čipy s plovoucím kódem.

Bohužel tomu kopírování stejně úplně nezabráníte. Je to ale zase i o tom, jakého nájemníka si vyberete. Slušný člověk bude respektovat na čem jste se dohodli a klíče kopírovat nebude.
uživatel
VlastnikBytuPha
19.7.2021
@Radim:

Máte pravdu. Kopírování klíčů - od schránky jsem jim to dovolil, nezabráníte, že si udělají více kopií. Mně vrátili kopii, kterou si platili, ale bylo mi jasné, že mají další.

Klíč od dobu - v bytovém domě je více bytu, nechat platit výměnu zámku u branky i dveří domu by stálo dosti peněz. I by to trochu obtěžovalo sousedy, sice bych jim zaplatil nové kliče, ale museli by je měnit, leckdo má vícero klíčů, i když je nevykazuje, myslím klíče od domu.

Kopírovat jde bohužel i klíče, kde z principu by to nemělo být povolené. Není problém najít firmu, kde to zkopírují, nic nedokážete. Ideální by byl chip, pak by počet chipů byl dle počtu bydlících osob v bytě plus jeden pro majitele, pokud ten tam nebydlí. Ale i chip jde zkopírovat, jen je to pro většinu lidí složitější než najít zámečníka.

Problém je, že tyhle věci se řeší u lidí, kteří slušní nejsou. Nejsou tváří se jako slušní, dokud nepřijde doba, kdy ukončí řádné placení. Pak zjistíte, že to jsou čistokrevní podvodníci.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.