Jak je to s trvalým bydlištěm

uživatel
luci
22.6.2021
Ahoj,

Chtěla bych se zeptat, jak to funguje s trvalým bydlištěm. Může si to nájemník jen tak zapsat aniž bych mu k tomu dala třeba plnou moc? Co to pro mě znamená? Máte to nějak ošetřené ve smlouvě?

Díky
Lucka
uživatel
kajik
22.6.2021
Pokud je mi známo, tak jediné riziko je v případě exekucí. Takže se to týká spíš vybavených bytů.
uživatel
luci
23.6.2021
@kajik:

Takže když pronajímám byt nevybavený, nemusím to vůbec řešit? Co když se třeba nájemník odstěhuje a nechá si bydliště na můj byt?
uživatel
kajik
24.6.2021
Dá se to zrušit na městském úřadě. Jednou jsem to dělal. Přinesl jsem smlouvu, kde byla už uběhlá doba pronájmu a předávací protokol. Bez problémů to zrušili. Myslím, že mu pak napsali automaticky bydliště na městský úřad. Normálně ale nemám čas tohle řešit a ani nekontroluju, jestli si to nájemník odhlásil.
uživatel
VlastnikBytuPha
19.7.2021
@luci:

Četl jsem obchodní zákoník, nájemník si může trvalé bydliště dát jaké chce. Pro obecní úrad stačí nájemní smlouva, majitel nemusí souhlasit, nemůže jim to zakázat.

Na druhou stranu, trvalé bydliště nic neznamená. Neznamená nárok na nájem, nakonec ani neuvádí číslo bytové jednotky.
uživatel
VlastnikBytuPha
19.7.2021
Tak když se člověk zbaví neplatičů, žádný předávací protokol nemá. Já měl nájemníků asi pět, s protokolem neodcházel žádný. Nevím, jestli to takhle zruší i nyní. Ale jejich trvalé bydliště nic neznamená, není to právní vztah k bytu. Obvykle se pronajímá v bytovém domě, tam není určena, která jednotka by to měla být.
uživatel
kajik
19.7.2021
@VlastnikBytuPha:

Myslím, že pokud nemáte předávací protokol, tak by k odhlášení trvalého bydliště stačilo např. soudní rozhodnutí. Nebo možná i jenom čestné prohlášení. Nejlepší je zavolat na úřad a poradit se co k tomu budou chtít.

Jinak ten předávací protokol je dobré mít a i když je třeba nájemník problémový, tak se snažit ho přimět aby to podepsal. Já vždycky nájemníkům říkám, že dokud nepodepíšou předávací protokol, tak se jim počítá nájemné. Sice to asi není úplně vymahatelné, ale na nájemníky to zabírá ;-)
uživatel
VlastnikBytuPha
19.7.2021
Víte, já ani nevěděl, jaké měli bydliště předchozí nájemníci. U posledního případu jsem byl rád, že jsem je po téměř roce neplacení vystěhoval bez soudu. Předávacím protokolem byly vhozené klíče do schránky a email. Ten email byl důležitý, klíče taky - kdyby mě chtěli žalovat, že jsem vstoupil do jim obsazeného bytu.

Předávací protokol se konal jen při předání bytu nájemníkům. Opačně se to nikdy nekonalo. První nájemník: dcera známé, nechala v bytě část starého nábytku, předání mezi dveřmi. Předtím s prosíkem, abych ji nechal ještě dva měsíce, původně chtěla odejít dříve. Po ní jedna paní, poté přenechala k bydlení synovi, s ním byly problémy. Nechali tam nábytek, ale i kauci, byt se snažili nezdevastovat. Nějaká poškození tam byla, ale vzhledem k více než 5 letům to bylo únosné. Pak Ruska, kterou jsem musel po necelém půlroce vyhodit. Naštěstí šla na výzvu sama. Neplatila inkasa, nájem ano, čistý zisk byl asi 3 tisíce za 5 měsíců. Naposledy matka s dcerou, která původně studovala, dotovala je její starší dcera. Tu to už přestalo bavit, mezitím její mladší sestra začala chodit do práce, tak proč je dotovat. Jenže akorát začala koronakrize, pak jsem zjistil, že je nejde vyhodit ani bez už platné smlouvy. Asi půl roku bydlení bez smlouvy.

Pole obchodního zákonu je směrodatné předání bytu, tj. klíčů. Platí i při vhození do schránky. Z paní nic nedostanu, zjistil jsem že má z důchodu exekuci. Při začátku nájmu jí bylo asi 54. Jsem rád, že jsem se jich zbavil. Nájemné u soudu za další období bych nevyhrál. Navíc to nájemné bylo výrazně nízké. Přizpůsobené době maximální krize, kdy jsem to snížil. Zůstalo stejné 8 let, hodnota peněz klesla, nájmy jinde rostly.
uživatel
Radim
19.7.2021
Řekl bych, že jste měl spíš smůlu na nájemníky. I když možná by to chtělo se proti těmto jevům trochu víc chránit.

Např. známým nikdy nepronajímám, protože jak vysvětlíte známému, že mu zvedáte nájem? Nebo pokud něco zničí a vy mu to strhnete z kauce, tak vám to nikdy neodpustí a vy budete za toho špatného.

Dalšího obyvatele bytu, potažmo přenechání bytu třetí osobě mi musí nájemníci hlásit (mám to ve smlouvě).

Pokud nájemník sám nemá na placení nájmu, tak mu to nepronajmu, ledaže by mu smlouvu podepsal další člověk, který za něj ručí (rodiče, nebo ve vašem případě starší dcera nájemnice)

Nájemník musí byt vrátit vyklizený a předat s předávacím protokolem. Jinak jsem oprávněn jim dle smlouvy účtovat za vyklizení bytu a uskladnění věcí plus smluvní pokutu. Vrácení zbytku kauce je vázáno na podpis předávacího protokolu.
uživatel
VlastnikBytuPha
19.7.2021
@Radim:

Musím s Vámi souhlasit. Pronajímat známým nebo příbuzným známých se nevyplatí. Funguje to tak, že pro ně jste cizí člověk, neručí nijak víc. Ale Vy se cítíte vázaný. Mně tam nechala starý gauč, její matka si ještě pak myslela, že se k dceři ne nejlépe chovám.

Podnájem jsem měl vícekrát, ani se mi neobtěžovali něco říkat. Tehdy navíc byly trošku jiné zákony. Máte pravdu, podnájem by neměl být povolený - ale u rodinných příslušníků nebo u ženy např. u nového přítele to zakázat nejde. Zakázat jdou cizí lidi, ale když např. paní si přizve kamarádku, bude tvrdit, že sní má lesbický vztah, bude to těžké zakazovat. Teď mluvím o spolubydlících podnájmech ap.

Máte plnou pravdu, chce to ověřit bonitu zájemce o nájem. Nájem uzavírat s tím, kdo za to plně ručí, případně s oběma osobami, které pak ručí obě. Pokud bude mít dost prostředků jedna osoba, u soudu by to mělo stačit, že doplatí dluhy za tu skutečně bydlící osobu.

Smluvní pokutu u neplacení nájmu jsem měl, ale tehdy dle obch. zákoníku neplatila. Smlouva jako taková je platná, jen bez tohoto ujednání, které zákon nepřipouští. Nevím, jestli nově není nějaká smluvní pokuta možná. Ono během let se mění zákony, člověk to nestačí sledovat, chodí-li do práce na plný úvazek.

Hlavní asi je ty lidi dobře prověřit. Ideální by byla i reference od bývalých domácích, kteří jim pronajímali. Možností je fakt více. Pak asi využít i služeb advokátní kanceláře, za smlouvu dát nějakých 6 tisíc by se mi více než desetkrát vrátilo.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.