Jak často kontrolujete nájemníky?

uživatel
luci
12.4.2021
Ahoj,

jak často chodíte na kontrolu k nájemníkům?

Děláte i kontroly bez ohlášení? Třeba nechodit dovnitř, ale podívat se z venku jestli není bordel na balkoně nebo jestli tam nehraje nahlas muzika.

Pokud jdete dovnitř do bytu, co všechno kontrolujete? Přijde mi blbý nájemníkům byt do detailu prolejzat. Zdá se mi to ponižující. Nebo je to nutnost?
uživatel
JiriX
13.4.2021
do bytu se dostanu když s nájemníkem řeším třeba prodloužení smlouvy. nechodím jen tak na kontroly, přijde mi to taky jako buzerace.
uživatel
kajik
14.4.2021
Dělám kontroly v bytech:
- těsně před odstěhováním nájemníka
- v případě zpoždění s placením nájmu
- při podpisu dodatků smlouvy

Tyto kontroly jsou podle mě nutné a kdykoliv jsem je neudělal, hodně jsem litoval.

Před odstěhováním:
Pokud se chce nájemník odstěhovat, je lepší byt předem zkontrolovat a připomenout nájemníkovi, že musí vymalovat, uklidit a opravit cokoliv co poškodil. Pokud je víc závad, někdy se sejdu s nájemníkem i dvakrát před formálním předáním bytu, abych se ujistil, že byt vrátí ve stavu kdy se dá znova pronajmnout.

Při zpoždění s platbou:
Je potřeba schromáždit veškeré důkazy pro případ, že mu budu muset dát výpověď. Takže nafotit každé poškození, špínu, bordel, vajgly, i drobnosti. Fotit tak, aby to na fotkách vypadalo co nejhrozivěji. Nájemníkovi se to většinou nelíbí. Ale když neplatí, tak se s ním nemůže zacházet v rukavičkách.

Jinak samozřejmě kontrola před prodloužením smlouvy. Než prodloužím, tak chci mít jistotu, že je byt v pořádku a že ho nájemník neničí. Je lepší podepisovat prodloužení smlouvy aspoň tak měsíc dopředu, aby měl případně nájemník čas na odstěhování, pokud bych s prohlídkou nebyl spokojený.
uživatel
luci
14.4.2021
@kajik:

Díky za super rady. A jak moc do hloubky ten byt kontrolujete? Na co se zaměřujete? Koukáte se třeba do kuchyňské linky?
uživatel
kajik
14.4.2021
@luci:

Záleží podle situace. Pokud je bezproblémový nájemník, tak se nechám pozvat dál k podpisu dodatku smlouvy a pokud je byt na první pohled v pořádku, dál nic neřeším a snažím se, aby to nevypadalo že jsem je přišel zkontrolovat.

Naopak pokud třeba někdo neplatí nájem, tak je vyzvu aby mi umožnili kontrolu bytu. Prolezu opravdu důkladně celý byt. S dovolením nájemníka kontroluji i vnitřek linky, zejména pod umyvadlem kde je linka nejčastěji poškozená a rozmočená. Pak hlavně koupelnu - jestli nejsou prasklé či jinak zničené obklady a dlažba, jestli nejsou zničené skříňky, odřená vana, zlomené prkénko záchoda, odřený chrom na bateriích atd. Fotím i veškeré znečištění nebo nějaký větši nepořádek. Do skříní v majetku nájemníka ale nelezu.
uživatel
Radim
20.4.2021
Já bych ještě doplnil, že je to i o ceně mého času. Kdybych jezdil do každé nemovitosti například 1x ročně na kontrolu, strávím na každé nemovitosti včetně cesty min. 3h času nebo více. Plus benzín. Pokud se jedná o nemovitost v ceně 500 tis, může mě vyjít taková kontola klidně na 1-2% z ceny nemovitosti. Pokud máte roční výnos např. 8% a ztratíte tímto 2% ročně, je to dost na pováženou.

A ty kontroly jsou stejně k ničemu. Buď zjistím, že tam je uklizeno, nebo zjistím že je tam bordel. A k čemu mi to bude? Mám vyhodit nájemníka z bytu kvůli tomu že se mu na zemi válí trenky?




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.