Inzerce od přímého majitele, provize RK

uživatel
Karel
17.11.2021
Účtujete si někdo provizi RK, když inzerujete svoje vlastní byty? Je nějaký důvod proč by se měla při pronájmu jednoho bytu provize platit a u jiného ne?
uživatel
Radim
18.11.2021
Já si to osobně neúčtuji. Je to i určitá konkurenční výhodam díky které si zase můžu stanovit o chlup vyšší nájem.

Abyste si mohl účtovat provizi RK, musíte mít příslušnou vázanou živnost.

Někdo tomu ale říká nevratná kauce nebo poplatek za nastěhování a k tomu zřejmě ta živnost není potřeba.
uživatel
jirkar
2.12.2021
Nedávno se to tady na fóru probíralo.
uživatel
kajik
19.12.2021
Sice probíralo, ale ta koncesovaná živnost pro RK je novinka a nikdo zatím jasně neřekl, kdy je potřeba a kdy není.

Pokud si pronajímám vlastní nemovitost, je to realitní zprostředkování? Podle mě zprostředkování je to jenom pokud pronajímám cizí nemovitost.

Pak by se taky mohlo říct, že potřebuji tuto vázanou živnost ať už beru provizi nebo neberu. Dosud na pronájem bytů žádná živnost nebyla potřeba.
uživatel
Radim
20.12.2021
@kajik:

To mě nenapadlo. Je pravda, že když pronajímám vlastní nemovitost, tak to není zprostředkování. Pak by mě teda ale zajímalo, do jakých příjmů si tu provizi zaúčtovat. Jestli to přidat k příjmům z pronájmu, nebo jestli už je to nějaká živnost.
uživatel
kajik
21.12.2021
@Radim:

Jj, zítra budu mluvit s účetní, tak se jí na to zeptám.
uživatel
Radim
25.12.2021
@kajik:

A? Co vám řekla účetní? :-)
uživatel
kajik
1.1.2022
Účetní řekla, že dost záleží na tom, jak to pojmenujete. Jakmile to bude znít jako služba, např. poplatek za přípravu bytu k nastěhování, musí se to už danit jako služba, čili na ŽL. Pokud by se tomu říkalo nájemné, dalo by se to zdanit jako nájemné.

Ideální by bylo nějak zformulovat do nájemní smlouvy, že se například za první měsíc platí dvojnásobné nájemné. Ale bude to dost krkolomné.
uživatel
Top
9.1.2023
@kajik:

Jak jste to vyresili? Take me to trapi. Protoze kdyz ta provize neni, tak lidi maji tendenci treba po 2-4 mesicich prestat platit odbydlet a jit zase nekam jinam, i kdyz s tim, ze za sebe dohodi nahradu, ale naklady na pripravu smluv … proto potrebuji k orvnimu najmu provozi nebo poplatek nebo cokoli, aby to bylo koser,

Diky.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.