Investovat do chaty - vyplatí se ještě?

uživatel
Láďa
16.8.2021
Ahoj, vyzná se tady někdo v chatách? Ty ceny docela stoupají. Uvažoval bych o zakoupení chatky kolem 500000 a pronajímat. Vyplatí se to? Přijde mi to lepší než kupovat garáž, která se pronajme tak za tisícovku měsíčně. Díky za rady i názory.
uživatel
Radim
16.8.2021
@Láďa:

To je hodně obecný dotaz. Pokud si zvolíte správnou chatu a správný business model, tak se to vyplatí.

Předně byste si měl rozmyslet, jestli chcete chatu pronajímat k rekreaci, nebo na párty, nebo pěstitelům apod. Něco úplně jiného je krátkodobý pronájem a něco jiného je dlouhodobý pronájem.

Pak je otázka, jestli je to v turistucké oblasti, nebo na nějakém klidném místě, nebo v zahrádkářské kolonii, jestli je tam výhled nebo jestli je to u vody nebo na horách... Není chata jako chata
uživatel
Láďa
16.8.2021
@Radim:

Měl jsem na mysli dlouhodobý pronájem. Nemusí být vyloženě na horách, ale třeba někde v lese, na klidném místě. Cílová skupina by byli lidi z bytu, kteří si tam jedou o víkendu odpočinout nebo na home office.

To je moje představa, když se řekne chata. Neuvědomil jsem si, že to může mít i dost odlišné významy. Klidně bych zauvažoval i o jiném způsobu využití. Krátkodobý pronájem třeba Airbnb také není úplně špatný nápad. Rád si nechám poradit, co je lepší.
uživatel
mara77
17.8.2021
Na chatu nedostanete hypotéku, leda že by byla zkolaudovaná k trvalému bydlení. Nemůžete s ní ani ručit na nějakou další hypotéku.
uživatel
Radim
20.8.2021
@Láďa:

Vyplatit se to může. Ale nedá se to říct obecně. Chcete vědět, jestli se vám investice vyplatí, tak existují základní ekonomické ukazatele např. ROI. U každé konkrétní investice si spočítejte, kolik do toho vložíte vlastních prostředků, jaké budou měsíční náklady (včetně případných splátek úvěru) a kolik vám to měsíčně vynese. Začal bych tím, že bych se podíval, za kolik se srovnatelné chaty pronajímají. Udělejte si konzervativní odhad - kolik to vynese v horším případě, např. chata možná bude pronajatá jen v sezóně, jinak bude prázdná. Lepší počítat s menším výnosem a pak být příjemně překvapen.
uživatel
VlastnikBytuPha
20.8.2021
@Láďa:

Nevím, jestli se vyplatí chata k pronájmu. Ale vyplatí se vlastnit nemovitost. Řeším sám co dál s chatou. Díval jsem se, kolik v místě stojí stavební parcely a kolik chaty. V nabídce skoro nic nebylo, ale asi 10 km odtamtud nabízeli - bývalý drážní domek, 38 m2, mimo obec, asi 2 km od obce, vlak tam jezdí, ale už nestaví. Na katastru to je evidované jako zbořeniště. Jelikož není v obci, tak tam není vodovod ani kanalizace, natož plyn. Nedávno tam bylo požár, stav špatný, k demolici nebo rekonstrukci - cena 800 tisíc!

Za chatu asi 12 km odtamtud mi nabízeli před pár lety vykukové ani ne 200 tisíc. V téže obci podobně velkou chatu, ovšem v dobrém stavu, nabízejí za 1,800,000.

I byt, i kdybych ocenil dle průměru republiky, tak mi vycházelo na cca 4 miliony. Před 20 lety to byla polovina.

Svým způsobem ty nemovitosti mimo nájem nic nepřinášejí. Ale jsou to spolehlivě uložené peníze. Nyní při zvýšení platů, mj. díky snížení daní, tak si to obchodníci vzali zpět. Výrazná inflace, v důsledku to znehodnotilo úspory v bankách. Babiš víc, co dělá. Jsou hodní a lidem ty peníze vezmou jinak. Nemovitosti naopak stoupají, řekl bych rychleji, než je ostatní inflace.

Tu chatu lze brát kombinovaně, jednak pronajímat, potom i třeba sám trošku využít. Pronájem v hlavní sezóně, ale v přírodě může být hezky i na podzim, v zimě, začátkem jara. Prostě současně to může být něco k vlastnímu užívání, ke komerčnímu využití, k uložení peněz.
uživatel
kajik
22.8.2021
Chata se určitě vyplatí. Nejlepší je pronajímat přes e-chalupy a airbnb na párty apod. Řekl bych nutnost je mít splachovací záchod, elektřinu, nějaké normální topení (klidně elektrokotel), hlavně aby se tam nemuselo přikládat. Nejlepší je na horách nebo někde s výhledem na vodu, ale není to nutnost. Musí to být přístupné normálním autem. Dejte tam kuchyňskou linku, postele, nějakou sedací soupravu, stůl a máte vystaráno. Funguje to spíš v určitých sezónách. Nejlepší je silvestr, ostatní podle lokality - hory v zimě, jezera apod. zase v létě.

Nedíval bych se na zahrádkářské kolonie, ledaže byste chtěl pronajmout dlouhodobě někomu kdo nemá na normální byt nebo dům.
uživatel
Láďa
23.8.2021
@Radim: Pro mě je tam spousta neznámých. Nevím přesně za kolik to pronajmu, jaké budou náklady, jaká bude obsazenost, nevím kolik peněz do toho budu muset nacpat. Jedna věc je koupě, druhá věc je rekonstrukce, vybavení, závady atd. Jak dlouho vydrží nájemníci, jaké škody "napáchají". Proto se ptám tady zkušenějších.

@VlastnikBytuPha: Mám to hlavně na investici. Musí to vydělávat. Jinak bych do toho nešel. Pokud by byla možnost to občas využít, tak to by byl příjemný bonus.

@kajik: Preferoval bych spíš dlouhodobý pronájem, ale ne na celoroční bydlení. U krátkodobých pronájmů by mě odrazovala nutnost neustále něco řešit a uklízet po hostech.
uživatel
kajik
24.8.2021
@Láďa:

Ty krátkodobé pronájmy vám může zajišťovat nějaká agentura. Nebo si najděte souseda, který vám s tím pomůže. Známý to takhle dělá, pokaždé najde nějakou důchodkyni, která mu tam chodí uklízet a vyprat.

Chatu jsem měl, ale prodal jsem, protože jsem za ní dostal skvělou nabídku. Důvod prodeje byl i ten, že se s chatou nedalo ručit na hypotéku. Koupil jsem si místo toho byt, se kterým se pak dalo ručit.

Pronajímal jsem to hlavně přes e-chalupy, pak se mi ozývali i lidi napřímo. Obsazenost byla celkem malá - měl jsem to v té době hlavně pro sebe a pronajímání byl spíš vedlejší příjem. Když se chata pronajala, tak jsem tam potom jel třeba na víkend a před odjezdem jsem to zase připravil pro další případné hosty.

Největší zájem byl o silvestrech, to dělalo klidně polovinu nájmu.
uživatel
wojta
26.8.2021
Chaty hodně rostou. Taky uvažuju že bych koupil dokud jsou ty ceny ještě rozumný. Připojuju se k dotazu rád si poslechnu další názory. Wojta
uživatel
VlastnikBytuPha
29.8.2021
Chaty bohužel jsou častým cílem zlodějů, případně se v ní dokážou i ubytovat bezdomovci a podobné sorty lidí (různí squateři, narkomani ap.). Takže to chce mít pohlídané i z tohoto hlediska. Obehnat vysokým plotem, případně i nějaké zabezpečení (elektronika), nebo naopak, nechat být a vědět, že nejcennější tu je stavební pozemek. Chata, chalupa nebo dům na vesnici užívaný k rekreaci, tady není jedna kategorie. Osobně mi přijde bezpečnější investice do bytů. Chata, chalupa ap. - to spíš v situaci, kdy člověk něco takového zdědí, nebo má možnost dokoupit a část již vlastní.

Pokud by mělo jít o investici, uložení peněz, tak bych se nebál koupit jen pozemek, případně něco, kde nemovitost je ve stavu zbořeniště a hlavní cenu má pozemek. Z Prahy v okolí bydliště znám více pozemků, kde dlouhá léta nic nebylo, nebo jen zahradní domek, nanejvýš se udržovala zahrada, někdy ani to ne. A po desítkách let najednou na pozemku je postavený nový dům, nebo se začalo stavět. Ceny pozemky během let šly podstatně nahoru. Pokud měl někdo peníze, tak ty zůstaly na stejné výši, i když v době, kdy vydělával 3 tisíc hrubého za měsíc a věci stály méně, tak tady peníze jen velkou mírou sežrala inflace. Nominálně zůstaly, malinko narostly o úroky, ale vlastně znehodnocené úspory. U pozemků a nemovitostí tu je naopak růst.
uživatel
Palmera2
9.5.2022
Dnešní kupující na příměstském trhu hledají bydlení, do kterého se mohou rychle nastěhovat - nebo alespoň rychle začít s rekonstrukcí. Nicméně ani před příběhem s koronavirem nepřesáhl objem těchto pozemků v Moskevské oblasti 5 % a po boomu poptávky v roce 2020 bylo neprodaných chatových osad s hotovými domy velmi málo. Podle odborníků pouze 10 % kupujících nakonec najde vhodnou nemovitost. Jiní si uvědomují obtíže současné situace na trhu a vzdávají se snu o "chalupě na venkově" - někteří na čas, jiní nadobro.
uživatel
miguel
10.5.2022
@Palmera2:

Na čem jedeš kámo? V Moskevský oblasti? Otevřel jsi rok starý téma.
uživatel
Top
9.1.2023
@kajik:

Kde najde flexibilni a spolehlivou duchodkyni s autem? Diky za info! Uz nevim jak najit.

Nasel jsem pres UP jen studentku a jen na prazdniny a jen na vikendy.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.