Investiční byt na hypotéku, jaká jsou rizika, jak je minimalizovat

uživatel
honzič
6.4.2021
Ahoj, budeme mít za dva měsíce doplacenou hypotéku na byt a chceme si se ženou vzít hypo na další byt. Tím současným bytem bychom ručili.

Ten byt by se zatím pronajímal a pak bychom jej dali dceři.

Chci se zeptat, jaká jsou největši rizika. Nejlíp jestli byste mohli vyjádřit třeba procentuálně. A jak se dá na rizika pojistit, nebo předcházet.

Je to vůbec rozumné riskovat vlastní střechu nad hlavou?

Díky Honzič
uživatel
kajik
6.4.2021
@honzič:

Asi nejhorší co se stává "začátečníkům" jsou neplatiči. Dávejte si opravdu pozor komu byt pronajmete. Dá se tomu celkem snadno zabránit, pokud si nájemníka proklepnete v databázi exekucí a lepší je požadovat i Solus.

Horší než neplatiči už je asi jenom požár, dopad atomové bomby nebo znárodnění nemovitosti komoušema (v dnešní době to bude spíš pirátama, zelenýma nebo něčím podobným).

Jestli je rozumné riskovat (obecně), tak bych řekl že ano. Kdybych nikdy neriskoval, tak bych paradoxně asi ani tu střechu nad hlavou dneska neměl.
uživatel
Miroslav Zajíc (moderátor)
6.4.2021
@kajik:

Tyto stránky slouží pouze k diskusi o nemovitostech a pronájmech, nikoliv o politice. Prosím nezmiňujte politické strany, jinak budu nucen příspěvky mazat. Díky.
uživatel
JiriX
6.4.2021
proti všem rizikům se pojistit nedá. jediné pojištění je mít co nejvíc příjmů. byt navíc je příjem navíc. dva byty jsou dva příjmy navíc. když o jeden přijdu, mám pořád druhý. takže asi jediná rada, pokud chcete mít klidné spaní, investujte spíš do něčeho levnějšího.
uživatel
jirkar
7.4.2021
Za mě největší riziko je kompletní zničení bytu, takže požář, výbuch...

Pojistit se na to sice dá, ale asi všichni víme jak je to s pojišťovnama. Vždycky si najdou důvod proč neplnit, nebo aspoň krátit plnění.

Myslím, že nejvíc požárů je od cigarety a také od vaření na plynu. Takže jedině elektrickou indukci a samozřejmě zákaz kouření.

uživatel
Radim
7.4.2021
Požáry vznikají i od elektřiny. Takže elektroinstalace pokud možno v mědi. Rozvod vody v plastu. U některých nemovitostí je lepší si zkontrolovat třeba i stav střechy.

Všechna rizika ale eliminovat nejdou. Část zisků vždycky padne na řešení nejrůznějších problémů. Kupuji takové nemovitosti, kde je co největší rozdíl mezi nájemným a hypotékou, takže i když přijdou nečekané výdaje, jsem pořád v zisku.

uživatel
Mišánek
7.4.2021
Řeknu to asi takhle. Znám spoustu lidí co se už roky vyptávají na rizika a na důvody proč to nejde a nikdy nic pronajímat nebudou. Kdo chce doopravdy podnikat nebo třeba pronajímat byt, tak to začne dělat a nevymýšlí si neexistující rizika. Pronajímání bytů je asi nejbezpečnější způsob výdělku peněz co znám. Šance že byt vyhoří nebo že ho odnese tornádo je jedna k milionu.

uživatel
miguel
7.4.2021
Jsou rizika a rizika. Že byt vyhoří to je opravdu asi jedna k milionu.

Reálnější je, že ti nájemníci byt takzvaně opotřebujou. Takže třeba koupíš novou linku, nový koberce, novej sporák a za dva roky ti to vrátí v takovym stavu, že ty věci vypadaji jakoby vypadly krávě z huby. Pak to můžeš buď všechno zase vyměnit, nebo to necháš jak to je, ale už ten byt nepronajmeš za ty stejný peníze.

Další co vim z doslechu od lidí co investovali někde na vesnici, že jim třeba zruší jedinej obchod nebo jedinej autobus co jezdil do města. A pak už to za tu stejnou částku nepronajmeš. Nebo se ti vedle nastěhujou nepřizpůsobiví a cena jde dolu.

Tady v Praze je zase problém, že klesly ceny pronájmů ve chvíli když přestali jezdit turisti na airbnb.

Takže radši nepočítat s takovým ziskem a radši počítat že nájem bude třeba o pětistovku nebo o tisícovku menší než sis plánoval.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.