Investice do komerčních nemovitostí

uživatel
Chuck Norris
12.9.2021
Mám už pár bytů a řeším do čeho dál investovat. Ty ceny za byty mi přijdou docela šílený. Začínám pokukovat po komerčních nemovitostech, takže Kancelář, obchodní prostory, možná i restaurace. Tam jsou ceny o dost zajímavější. Má tady někdo? Jaký je rozdíl oproti bytům? Předem dík za jakýkoliv názory a zkušenosti.
uživatel
kajik
13.9.2021
Několik nebytových prostorů mám. Co byste chtěl vědět? Obecně komerční nemovitosti je těžší pronajmout, záleží na lokalitě a dalších faktorech. O kanceláře, obchody a restaurace není zájem, proto jsou levné. Na dobrém a rušném místě se pronajme snadněji, ale tam ty ceny zase o tolik nepoklesly.
uživatel
jirkar
13.9.2021
Zajímám se také o nákup obchodních prostor. Co jsem zatím zjistil

- Tyto nemovitosti nemůžete použít jako zástavu za hypotéku. Ale za úvěr pro firmu tím ručit lze.

- Je potřeba se zajímat o to, co tam bude nájemce provozovat a jestli je k tomu nemovitost zkolaudovaná (to je potřeba smluvně ošetřit).

- Podle NOZ jsou oproti bytům trochu jiné podmínky pro výpovědní lhůty, běžnou údržbu a další detaily

- Pozor na tzv. převzetí zákaznické základny (§ 2315), je potřeba smluvně vyloučit

- Pokud pronajímáte firmě a ne fyzické osobě, tak nemá nájemce takovou přehnanou ochranu jako běžný spotřebitel při pronájmu bytu. Díky tomu je možné ujednat smluvní pokuty apod.

- Momentálně jsou podhodnocené, takže podle mě nejlepší čas teď nakoupit, než se zase zdraží.
uživatel
Chuck Norris
14.9.2021
@jirkar:

Díky, můžeš to trochu rozvést? Co je to "Převzetí zákaznické základny"? Jak je to s výpovědníma lhůtama a s údržbou? Dá se někde najít víc informací? Hledal jsem, ale na netu všichni píšou o bytech, ale o obchodních prostorech jsem nic kloudnýho nenašel.
uživatel
Chuck Norris
14.9.2021
@kajik:

Zajímá mě všechno, kde se to liší od bytů. Byty mám, ale v komerčních nemovitostech se zatím nevyznám. Takže by mě zajímaly jakýkoliv právní nebo faktický rozdíly, zkušenosti, cokoliv. Díky
uživatel
jirkar
15.9.2021
@Chuck Norris:

"Převzetí zákaznické základny" - do smlouvy napsat toto:

Smluvní strany se dohodly na vyloučení ustanovení § 2315 NOZ; Nájemce se tak výslovně vzdává práva na náhradu za převzetí zákaznické základny.

Jinak vám hrozí, že když nájemce vyhodíte, budete mu muset zaplatit náhradu za převzetí jeho stálé klientely (ať už tuto klientelu chcete nebo ne).

"Dá se někde najít víc informací?" - nejlepší je přečíst si rovnou občanský zákoník a potom se ještě poradit s právníkem. Na informace z internetu bych se moc nespoléhal, většinou to jsou bláboly sepsané nějakým copywriterem který nikdy nic nepronajímal a čerpá informace jenom z dalších internetových blábolů :D
uživatel
Chuck Norris
17.9.2021
@jirkar:

Díky. Ten občanský zákoník jsem koukal, ale je to šíleně dlouhé a psané právním jazykem, to je asi nad moje kapacity. Nedá se najít nějaké shrnutí pro laiky?
uživatel
jirkar
18.9.2021
@Chuck Norris:

Není to moc záživné čtení, ale znalost OZ vám ušetří HODNĚ potenciálních problémů.

Nemusíte to číst všechno, ale doporučuji přečíst aspoň oddíl 3, čili počínaje paragrafem 2201.

Pak pro vás konkrétně bude zajímavé co je od § 2302 - Zvláštní ustanovení o nájmu prostoru sloužícího podnikání.

uživatel
Chuck Norris
20.9.2021
díky




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.