Garáž, byt na hypotéku, akcie - do čeho byste investovali 80 tisíc?

uživatel
miki1
8.4.2021
Dobrý den, do čeho byste investovali 80 000? Uvažuju mezi garáží, bytem na hypotéku (v ceně kolem 600-800 tisíc) a akciemi. Nebo jiné nápady ale nechci kryptoměny.

Máte někdo zkušenost jestli dostanu hypotéku hned po zkušební době?
uživatel
Radim
10.4.2021
Garáž = malý výnos za hodně práce. Počítejte i s dojížděním na prohlídky, řešením problémů (vykrádačky, vandalové, neplatiči). Garáží nelze ručit za hypo.

Byt na hypo = vyřizovat hypo kvůli 800 tis - spousta práce, do budoucna čím víc hypoték máte tím horší podmínky k vyřízení dalších hypoték (proto se vyplatí brát hypo až na větší částky).

Akcie = velké riziko, stres, jen pro určité povahy. Velká šance že nic nevyděláte, nebo o peníze přijdete.

Takže nic není ideální, všechno má svoje plusy a mínusy. A tak je to se všema investicema. Pokud byste si myslel, že si našetříte víc a pak už to bude snadnější, tak nebude :D
uživatel
kajik
11.4.2021
Zdaleka největší návratnost budete mít z bytu na hypo. Z Vaší otázky odhaduji, že máte první zaměstnání a další nemovitosti zatím nemáte? Pravděpodobně byste mohl dostat i hypotéku se 100% LTV. Hotovost si nechte jako rezervu na placení hypotéky a případně na nějaké drobné opravy.
uživatel
miguel
12.4.2021
@miki1:
Já jsem koupil taky poměrně v mladým věku koupil postupně 3 byty na hypotéku. V porovnání třeba s garážema mi to vychází o hodně líp. U toho bytu máš jednak lepší zisk i po odečtení tý hypotéky, ale ještě k tomu se ti byt zhodnocuje a navíc se ti rovnou splácí.

Garáž se ti sice taky zhodnocuje, ale i kdyby se ti hodnota ztrojnásobila, tak si vydělal pořád jenom 160 tis. Když se ti ztrojnásobí hodnota toho bytu co chceš koupit za 800 tis, tak jsi vydělal o řád víc.

U těch akcií se používá stejnej princip. Buď můžeš kupovat za hotový, nebo kupuješ na páku. Ta páka je vlastně půjčka, něco jako hypotéka. Můžeš pak vydělat podstatně víc. Ale u těch nemovitostí je ta hypotéka výhodnější a přece jenom riziko o hodně menší.
uživatel
JiriX
14.4.2021
@miki1:

tady vám samozřejmě každý poradí, že nejlepší je investovat do bytů. kdybyste se zeptal ve fóru které se specializuje na akcie, tak vám zase každý poradí, že nejlepší jsou akcie :-P

mám dva byty i několik akcií. je velmi těžké porovnat co je lepší. asi nejlepší je mít od každého něco, protože obojí má svoje výhody, které se navzájem doplňují. Třeba když máte nečekaný výdaj na byt, můžete rychle prodat jednu akcii. je to lepší než držet finanční rezervu v hotovosti.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.