Development - malý činžovní dům na pronajímání

uživatel
rudla
4.9.2021
Dobrý den,
Mám možnost dostat se ke stavebnímu pozemku ve Středočeském kraji. Dal by se tam postavit dům o cca 9 garsonkách, nebo 5 bytech 1 1. Pokud mi to dovolí podmínky úvěru, tak bych si rád dům nechal a sám pronajímal.

Máte s něčím podobným zkušenosti? Co je potřeba z hlediska financování? Můžu ručit tím pozemkem (cca 15% hodnoty úvěru), mám hotovost cca 5%. Mám ještě i trochu bonitu, ale asi ne na celý úvěr. Když by se nedal vzít úvěr na celou částku, tak bychom asi s rodinou a se známými zkusili udělat nějaké práce DIY.
uživatel
kajik
7.9.2021
@rudla: Bytový dům jsem stavěl, ale před delší dobou. Asi už se leccos změnilo. Ve zkratce: Financování - obejděte si banky, je potřeba tam nejdřív zavolat a domluvit si schůzku. Někdy si vás budou přehazovat mezi odděleními. V první bance nejspíš nepochodíte, ale aspoň se dozvíte jak na to. Na stavkbu každého projektu se zakládá nová firma. Budete potřebovat cca 40% prostředků z jiných zdrojů - např. předprodat část bytů, nebo najít dalšího investora. Případně by se dalo stavět na dvě etapy - tu první etapu zafinancujete snadno, když už máte 20% vlastních zdrojů. Pak se dá zase počítat s růstem ekvity (splacení části úvěru, růst ceny nemovitosti), což vám pomůže k financování té druhé etapy.

BTW, co to znamená dostat se ke stavebnímu pozemku?
uživatel
Bibina
7.9.2021
Nejsem na tohle odborník ale je docela rozdíl jestli 5 bytů nebo 9. Možná se nejdřív poradit s architektem nebo projektantem. Bez projektu se s váma stejně nikdo moc bavit nebude. Mám celkem přehled jak fungují úvěry. Mamka pracuje ve Spořce. Tu firmu taky nejdřív založit a až pak jít do banky jako firemní zákazník.
uživatel
rudla
9.9.2021
Jj díky. Mám sro. S projektantem se to bude řešit. Bohužel všichni projektanti maj práci na měsíc dopředu. Banky také nestíhají, dokonce ani poradci. Dispozičně by se tam vešlo 9 garsonek, nebo jde udělat trochu větší byty a bude jich míň. Zatím nejsem úplně rozhodnutý jakou variantu udělat. Možná to bude nějaký mix.
uživatel
Bibina
10.9.2021
No já jen že od určitého počtu bytových jednotek už platí přísnější pravidla. Hlavně požární věci, parkování a další. Tak jenom jestli s tím počítáte.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.