Děláte si v investičních bytech něco svépomocí?

uživatel
filipix
14.7.2021
Děláte si něco svépomocí? V dubnu jsem zainvestoval do bytu na pronájem. Po tom, co jsem zjistil jaké jsou ceny řemeslníků a po pár špatných zkušenostech jsem si udělal skoro všechno sám. Např. lišty kolem podlahy, výmalbu, natřel jsem kuchyňskou linku, vyměnil jsem kování na dveřích, opravil jsem komplet okna - výměna části kování, seřízení, gumičky, vyčištění...

Nezdá se to jako moc věcí, ale propálil jsem na tom strašně času. Teď chci koupit další byt a postupně bych toho chtěl kupovat víc.

Má smysl si to dělat svépomocí? Přijde mi, že při cenách řemeslníků se to hodně vyplatí, ale kolik těch bytů může člověk zvládnout? Chtěl bych časem vlastnit aspoň 10-15 bytů aby mě to uživilo.
uživatel
Radim
14.7.2021
@filipix:

Teď už ne, ale když jsem začínal, dělal jsem si skoro všechno sám. Postupně jsem se to všechno učil. I když jsem si na něco bral řemeslníka, tak jsem mu koukal pod ruce a podruhé už jsem ho nepotřeboval ;-)

Při určitém počtu nemovitostí to přestanete stíhat. Ale na začátku to hodně pomůže. Navíc až si začnete najímat lidi, tak už tomu budete rozumnět a poznáte, když si někdo vymýšlí, nebo když to neumí.

Když mi to začalo vydělávat větší peníze, najal jsem si člověka na full time. Je to lepší než si brát jednotlivě řemeslníky na každou věc zvlášť - vyjde to levněji, mám nad vším kontrolu a hlavně nemusím pokaždé někoho hledat. Občas je samozřejmě nutné si vzít na něco specialistu, nebo naopak přibrat nekvalifikované brigádníky.
uživatel
kajik
15.7.2021
@filipix:

Když začínáte tak si myslím že to není chyba a člověk často ani nemá jinou možnost. Lepší udělat něco svépomocí, než neudělat nic. Pak je spíš otázka jak dlouho vás to bude bavit a jestli se vám do toho bude ještě chtít.
uživatel
VlastnikBytuPha
19.7.2021
@filipix:

Svépomoc není sprosté slovo. Pokud něco zvládnu dobře, tak proč např. byt sám nevymalovat nebo neudělat rozvody elektřiny, pokud tomu rozumím atd. Samozřejmě svépomocí nejde to, co musí být schvalované, např. rozvody plynu. Na úklid je možné taky pozvat firmu, nebo tu podlahu a další vytřít sám.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.