Bytové jednotky v rodinném domě

uživatel
jendak
28.3.2021
Ahoj,

Chystáme se stavět dům a chceme tam udělat dvě menší bytové jednotky na pronájem.

Dům bude mít tři vchody a bude to vypadat trochu jako tři samostatné řadovky. Ve skutečnosti dva vchody budou do těch bytů, které budou jenom přízemní. Třetí vchod bude jenom pro nás a budeme mít přízemí plus celé patro (i nad těmi byty).
Ke každému vchodu bude samostatný vjezd a předzahrádka. My budeme mít pro sebe zahradu vzadu za domem.

Má tady někdo zkušenost s něčím podobným? Pronajímáte byt ve svém domě?

Na co si dát pozor?

Co odhlučnění, elektroměry, vodoměry, ...

Topení chceme udělat podlahové a nájemníci nebudou mít možnost regulace. Myslíte že je to dobrý nápad?

Předem díky za odpovědi!
uživatel
miguel
29.3.2021
Tak to mě zajímá. Něco podobnýho taky budeme stavět. Koupili jsme rohovej pozemek a nájemníci budou mít vchod ze strany. Budeme mít v přízemí jenom garáž, koupelnu pro hosty a párty místnost - něco jako obývák otevřený do venkovní terasy. V patře pak budeme mít normálně svůj byt.
uživatel
miguel
29.3.2021
Dům bude mít 4 byty - jeden velkej pro nás a 3 garsonky na pronájem. Na každou jednotku bude podružnej elektroměr, podružnej vodoměr a budou měřidla na všech radiátorech. Odhlučnění řešíme vícenásobně asymetricky opláštěnym SDK. Budou se dělat i SDK podhledy.
uživatel
kajik
29.3.2021
Dřív jsme měli v domě byt na pronájem. Ty lidi začnete tak trochu brát jako součást rodiny. O to horší pak je když jim třeba máte zvednout nájem. Je lepší si držet trochu odstup a moc se s nima nebavit. Jakmile si z nich uděláte kamarády, tak to přestane fungovat.

Pak je to taky trochu ztráta soukromí. V rámci baráku je všechno slyšet, takže jste jako v bytovce. Možná že u novostavby se tomu dá trochu předejít. Pak je otázka jestli vám budou vidět do zahrady. Osobně bych jim do zahrady okna nedával, i když to samozřejmě sníží cenu těch bytů.
uživatel
miguel
29.3.2021
Garsonky budou mít směrem do zahrady jenom koupelny a tam bude okýnko s matným sklem, takže tam nebude vidět.

To odhlučnění mi spočítal projektant, že to bude skoro jako kdyby byli až ve vedlejším baráku. I když výpočet je jeda věc a realita pak může bejt trochu jiná. Hodně důležitý je aby někde v tom SDK nebyla dírka. Takže zásuvky, vypínače a další prostupy máme vymyšlený tak, aby nebyly na příčkách mezi bytama. Tam kde to fakt jinak nešlo, tak jsme udělali ještě jednu tenkou předstěnu.
uživatel
jendak
29.3.2021
Díky za postřehy. Byty budeme dělat takové malé 2+1 a bude se to inzerovat jako pronájem domu. Do ulice bude mít okno jedna místnost a sociálka. Směrem do zahrady budou další dvě místnosti.

To matné sklo je dobrý nápad. Na sociálky to určitě dáme. Ale nevím jestli to můžu dát do těch místností. To by asi vypadalo divně. Původně jsme chtěli ty okna do zahrady odclonit řadou tůjí, což asi nakonec takhle uděláme. Ještě jsme uvažovali něco jako předokenní žaluzie, ale trvale nastavené do jedné polohy, kdy by dovnitř šlo světlo, ale nebylo by vidět na zahradu.

uživatel
miguel
31.3.2021
Matný sklo samozřejmě jenom do koupelen. Do normálních místností bych to nedával.

Jak daleko budeš mít tůje od těch oken? Pokud je dáš úplně na těsno, tak to asi taky neni úplně ideální. Když je dáš moc daleko, tak ti to zese ukousne kus zahrady kam asi ani nebudeš moct chodit. Pak už by skoro dávalo větší smysl nechat ten kus zahrady nájemníkům.
uživatel
jendak
31.3.2021
Střed tůjí máme v projektu 2m od domu. Přijde mi to tak akorát, aby tam nebyla úplně tma.

Ten prostor mezi barákem a tůjema se částečně využije na technologie. Bude tam přinejmenším tepelné čerpadlo, studna a nádrž na dešťovku.

Zahradu za barákem chceme mít sami pro sebe. nájemníci budou mít oplocenou předzahrádku.
uživatel
miguel
31.3.2021
Tak snad tam nebude moc tma. Taky je potřeba počítat že ty tůje pořád porostou. Ale chápu že je asi pořád lepší výhled do zeleně než do zdi.
uživatel
jendak
31.3.2021
@miguel:

Uvažovali jsme i o tom, že by se tam dalo nějaké zrcadlo, aby tam šlo víc světla. Ale když jsme vymýšleli různé varianty, tak to vždycky vycházelo tak, že tam bude půl dne svítit a půl dne to bude třeba oslňovat sousedy. Takže statické zrcadlo asi dávat nebudeme.

Pak tady byla varianta, že bychom tam dali tzv. heliostat, což je zrcadlo, které se natáčí automaticky podle polohy slunce. Ale to už je zase moc komplikované a potenciálně nespolehlivé.

Asi tam jednoduše bude trochu tma. Každý byt má nějakou nevýhodu. Snad to nebude zas tak zlé. Když to bude fakt hodně špatné, tak to budeme teprve řešit.
uživatel
robinson_c
2.4.2021
@jendak:

Taky jsem před časem řešil podobnou věc s tím světlem - jak dostat světlo na severní stranu baráku. Vymejšlel jsem taky zrcadla a podobně, ale nakonec mi nejvíc pomohlo natřít všechno na bílo. Fakt se to nezdá, ale ta bílá barva odráží mnohem víc světla a hodně se to zlepší.

Takže třeba místo těch tůjí bych udělal normálně zeď a natřel bych jí co nejsvětlejší bílou barvou. Fasádu domu, minimálně v těch místech, bych taky udělal bílou barvou. Na zem bílé kamínky (mulč), nebo bílou dlažbu.

Jinak zajímavej nápad udělat si v baráku nájemní byt. Budeme dělat rekonstrukci a přístavbu baráku, tak by mě docela zajímalo jestli tady má ještě někdo další zkušenosti. Možná bych o tom taky zauvažoval.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.