Pronájem x Podnájem v rámci rodiny

uživatel
andreabak
18.11.2021
Dobrý den, partner je cizinec a uvažuje o pronájmu svého bytu, ve kterém nyní nebydlí. Je možné pronajmout tento byt mě a já bych ho následně podnajímala? Cílem je jednak to,že díky jazykové barieře se nechce a nemůže ani klasickým pronájmem zabývat, takže bych vše zařizovala já a rovněž bychom i těžili z výhod, které podnájem přináší. Je i případně možné částku za pronájem nastavit níže než podnájem? Děkuji
uživatel
jirkar
18.11.2021
Možné to je, ale přivodíte si tím spíš starosti navíc. Pokud pak dáte třeba podnájemníkovi výpověď, tak může soud shodit podnájemn jako účelový a podnájemníka pak budete dostávat z bytu o to hůře.

Ledaže byste svůj partnerský stav tajili a riskovali třeba i křivou výpověď.
uživatel
Pavlos
19.11.2021
@andreabak:

Taky bych si dal pozor na to, že to budete muset oba zdanit. Vy daníte příjem z podnájmu a přítel bude danit příjem z nájmu.
uživatel
jirkar
2.12.2021
Ano přesně tak. jenom si zkomplikujete život. Ty daně sice když v tom trochu umíte chodit, tak platíte prakticky nula. Ale zase je s tím fakt hodně starostí navíc.

uživatel
VlastnikBytuPha
5.7.2022
@andreabak:

Mně to, na rozdíl od jiných, přijde jako velmi dobré. Jestli jste partneři, tj. ne manželé, ale třeba spolu bydlíte, tak je to právně jiný vztah, než kdybyste manželi byli. A např. nemusíte nikomu vykládat, že partnery jste. Ale i u manželů, pokud není byt součástí bezpodílového spoluvlastnictví nebo jak se to přesně říká, tak proč si to nepronajmout? Ono by stejně tak bylo účelové, že např. někdo převede svůj dům na manželku, protože má firmu a podniká a v případě bankrotu nechce tím domem ručit. Tady by šlo snad ještě víc spekulovat o tom, že to je účelové. Když byt nevlastním, ale vlastní ho třeba i manžel/ka, nebo to může platit i o autu, tak to neznamená, že mohu s tím bytem volně nakládat nebo to auto používat jako svoje. A myslím, že lze ve vlastní firmě i zaměstnat manžela/lku. Z pozice manželského partnera tu není totiž žádná povinnost ve firmě pracovat a naopak neplynou z toho povinnosti vůči placení daní nebo pojištění na důchod. To bývalo kdysi, babička byla jako v domácnosti, i když tehdy ten institut ani neexistoval. Pak to bolševici brali, že nepracovala, i když ve firmě dělala účetnictví a nejen to. Byt, který se komerčně pronajme, tak jak se liší od té firmy? Je dosti divné, že v našem státě bylo nebo je možné, aby neplatit byt bez platné smlouvy okupoval a majitel ho nemohl ihned nechat vystěhovat. Dnes už ve vládě nejsou socani a Maláčové, kteří takové věci prosazovali. Z mého pohledu totéž, jak by někdo byl někde na hotelu zdarma a nebylo možné ho vystěhovat. Nebo na nějaké ubytovně, kde bydlí většinou lidi bez stálého bydlení. Nemyslím, že by tato vláda měla nějaký důvod pokračovat v bolševické praxi, která tu byla, dokud socani byli ve vládě. Ani takový Babiš, ten k tomu nemá žádný motiv.
uživatel
VlastnikBytuPha
5.7.2022
Čistě prakticky, nechal bych si udělat nájemní smlouvu, pak to pronajal podnájemníkovi. Ten vůbec nemusí vědět, že majitel bytu je partner. Daně by se platily jednou, nájemce by veškerý zisk vykázal v nákladech - placeném nájmu partnerovi. Až ten by platil daně po odečtení nákladů. Práce navíc za to určitě stojí, to potvrdí každý, kdo měl problém s neplatiči. Je třeba divné, že při přímém pronajmutí si nájemník může byt sám pronajímat, pokud to smlouva výslovně nezakazuje nebo pronajímat jeho část. A může klidně pronajímat za větší částku než za kterou sám má byt pronajatý, podnájemníka může velmi rychle vyhodit atd. Samozřejmě to chce si uchazeče o podnájem trochu proklepnout, trvat na okamžitých platbách, tj. předem atd. Dát do smlouvy, že nezaplacením podnájem končí a je povinen byt vyklidit. Tady bych se nebál zainvestovat trošku do advokáta. Dobrá podnájemní smlouva za to stojí, při příštím podnájmu ji nakonec jde použit znovu, jen se změní osobní údaje, případně nějaký detail.
uživatel
jirkar
11.7.2022
@VlastnikBytuPha:

Já bych se v takovém případě trochu obával, že si to nájemník dohledá, nebo že u soudu střelí naslepo a řekne, že je ten podnájemní vztah účelový. Soud (nebo policie) pak může zaskočit vaší přítelkyni otázkou, jaký má vztah k majiteli. Budete nutit svojí drahou polovičku, aby křivě svědčila?
uživatel
Top
9.1.2023
@jirkar: jaky ma vztah? Je jeho najemcem, nazdar :-))

Uz je nejaky judikat?
uživatel
Gabbi
4.12.2023
Mám prosbičku.
Bydlím u dědy v podnájmu a proto, že je majitelem nemám nárok na doplatek na bydlení. Je tomu opravdu tak? Vůbec tomu nerozumím.




Děkuji slušným lidem, že nevkládají spam. Fórum se průběžně promazává, takže obtěžující zprávy zde dlouho nevydrží. Nezákonné nabídky půjček budou hlášeny na Policii ČR.